Darter Baxter gaat geld verdienen

Standaard

Vijftig toernooien per jaar spelen dartsprofs als Ronnie Baxter. En als er even geen toernooi is dan worden er wel pijltjes in de triples van de plaatselijke county-competi­ties geworpen. Voor de Engelsman is dit hoge ritme verleden tijd. Nu Raymond van Barneveld heeft voorgedaan hoe de popu­laire sport binnen ‘no-time’ in klinkende munt kan worden omgezet, gaat ook Baxter meer tijd besteden aan lucratieve demonstraties. Zaterdag is hij te bewonderen in de kantine van voetbalvereniging Teuge.

Om half vijf, na de wedstrijd Teuge-Elspeet, zal Ronnie Baxter met een helicopter op het hoofdveld van Teuge landen. De A1-jeugd zal hem vervolgens naar de kantine begeleiden, omdat juist dit team te maken heeft met de komst van Baxter. De Teugese A1 wordt namelijk gesponsord door de Altena-groep, een bouwmaterialenketen uit ’t Harde. De directeur van dit be­drijf, Henk Pannekoek, is sinds kort de manager van de Engelse darter.

Het pasopgerichte promotiebureau T&P van Pannekoek en compag­non Termaat is op bijzondere wijze ontstaan, vertelt Pannekoek enthousiast. ,,Wij zouden met ons bedrijf voor het eerst deelnemen aan de Bouwbeurs in Utrecht en hadden aan Raymond van Barneveld gedacht om een paar dagen demonstraties te geven. We hadden een telefonische afspraak gemaakt, maar het was nooit echt afgeregeld en toen hij na het WK een veelvoud vroeg zijn wij afgehaakt.”

Via Internet zijn we toen bij Ronnie Baxter uitgekomen. Hij zou drie dagen bij ons op de beurs komen staan. Op het Open NK, een week voor de beurs, maakten we kennis met Baxter, maar ook met Les Wallace en Embassy-speaker George Knoble. Wallace kreeg griep, maar Baxter en Knoble hebben vier dagen bij ons op de beurs gestaan en onze stand werd uitgekozen tot één van de vijf beste.”

,,We hebben vier dagen en nachten met Baxter opgetrokken en in die nachten zijn we alles te weten gekomen van hoe het er in de dartwereld aan toe gaat. Baxter verdiende maar een klein loontje. Hij leefde van zijn prijzengeld, dat hij met zijn vijftig toernooien in het jaar verdiende. Baxter heeft ons gevraagd om als manager op te treden en daar is ons bureau uit ontstaan. Drie weken geleden heeft hij een zeven-jarig con­tract bij ons getekend. Hij krijgt zijn vergoedingen vanuit de BV.

Volgens Pannekoek zal Baxter wel minder toernooien gaan spe­len. Vooral de plaatselijke county-competities moet hij laten schieten. Niet alleen omdat daar minder te verdienen valt, beweert de manager: ,,Die competities hebben veel minder belang voor zijn eigen ontwikkeling. Hij moet in eerste in­stantie presteren.”

T&P timmert ondertussen aardig aan de weg. Knoble staat inmid­dels ook onder contract en diverse Britse darters hebben hun interesse kenbaar gemaakt. Ook probeert Pannekoek artiesten te strikken voor zijn bureau. Beurzen in Parijs en Milaan hebben de diensten van T&P ingeschakeld om Baxter naar hun evenement te krijgen. Sportclub Teuge profiteert zaterdag van de contacten met Pannekoek. ,,Ik vind het gewoon leuk om Teuge deel te laten zijn van onze activiteiten,” aldus de manager. Hij is bezig met het opzetten van een dartclub in het vliegvelddorp. Hij wil deze onderbrengen bij de overkoepelende Sportvereniging Teuge en probeert ook het plaatselijke initiatief in jongeren­soos Peco er bij te betrekken, maar hij is nog in gesprek met de verschillende partijen.

Na de onvangst van Baxter, zal de Engelsman eerst spelen tegen de nummers één tot en met drie uit de Teugese dartcompetitie die dezer dagen plaatsvindt. Hij zal de Ronnie Baxter Cup uitreiken aan de beste Teugese darter. Daarna zal hij nog een half uur de tijd nemen om handtekeningen uit te delen. De gesigneerde dartborden die dan te koop zijn, waren een idee van T&P. Die zijn dus nog splinternieuw.De toegang tot het sportpark kost vier gulden vijftig. ,,Dege­ne die eerst de voetbalwedstrijd, die om half drie begint, be­zoekt hoeft maar twee gulden vijftig te betalen,” weet Teuge-bestuurslid Wolthuis handig te melden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s