Baxter raast door Teuge

Standaard

Stipt om half vijf, tien minuutjes na de voetbalwed­strijd SC Teuge-Elspeet, land er een helicopter in de mid­dencirkel van het hoofdveld van de sportclub. De Engelse topdarter Ronnie Baxter komt eruit en wordt in de stromende regen voorgesteld aan de spelers van Teuge A1. Daarna spoedt het gezelschap zich naar binnen, waar Baxter moet afrekenen met de drie beste plaatselijke darters.

Een gejuich stijgt op als Ronnie Baxter de kantine van SC Teuge binnenkomt. Glimlachend probeert de darter als een popster naar het publiek het buigen, maar hij kan niet voorko­men dat hij sympathiek overkomt. Baxter wordt door zijn Neder­landse managers Termaat en Pannekoek naar het dartbord geleid en de laatste legt uit waarom juist Martin Pothoven, Frank van Lohuijzen en zijn broer Erik tegen ‘Ronnie’ mogen gooien. De drie zijn bovenaan geëindigd in de plaatselijke competitie die de afgelopen twee weken in Teuge had plaatsgevonden.

Bevangen door de zenuwen, opgejaagd door Baxter’s hoge tempo en zijn hoge niveau komen de Teugenaren niet tot grootse prestaties. Baxter gooit zelf een paar keer mooi uit met drie darts en werpt eenmaal een ‘onehundredandeighty’.

Omdat de Engelse darter sneller zijn pijltjes uit het dartbord trekt dan de ‘speaker’ kan tellen, maakt Baxters vriendin Rachel zich nog even verdienstelijk als puntenteller. Zij is bekend van de Embassy wereldkampioenschapfinale, waar zij Baxter in de hete strijd tegen Raymond van Barneveld vurig aanmoedigde.

Na de snelle demonstratie reikt de engelsman de Ronnie Baxter Cup uit aan Martin Pothoven, die wordt aangekondigd als ‘The best dartplayer of Teuge’. Pothoven glimlacht en noemt de aandacht desgevraagd ‘wel lachen’. Ongeveer dezelfde gedachten moeten Baxter bezighouden als hij van Teuge-voorzitter Jansen een paar, ‘typical Dutch’, klompen krijgt uitgereikt.

Baxter zegt nog wel lol te hebben in dit soort demonstraties. ,,Je kunt van alles verwachten.” Hij is onlangs in zee gegaan met het Nederlandse T&P-promotions. ,,Zij zijn het meest professioneel. Ik vind het niet raar dat ik daarvoor uitkom bij een Nederlands bedrijf. Italiaanse formule-1 coureurs worden ook gepromoot door Amerikanen.” Hij spreekt zijn managers termaat en Pannekoek tegen, waar de twee beweren dat hun protégé minder tijd gaat besteden aan de nationale county-competities. ,,Je moet daar spelen om voor je land uit te kunnen komen en dat is een grote eer. Ik denk dat je er ook wat je spel betreft iets aan hebt. Waarom zou anders de Neder­lander Scholten meedoen in die competities? Hij hoeft geen punten te verzamelen.”

Baxter kijkt met plezier naar de opkomst van de dartsport in Nederland. Hij vergelijkt het met de opkomst in Groot-Britta­nië in de jaren ’80. Over zijn toekomst is hij duidelijk. ,,I will be number 1.” Hij vindt dat hij aanspraak mag maken op die positie, die vergeven wordt aan degene die de Embassy wint. ,,Als je ziet hoe dicht ik er vorig jaar bij was, dan moet het een keer lukken.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s