Triest afscheid van glorieus verleden

Standaard

De laatste wedstrijd op de fameuze wielerbaan van de Apeldoornse wielervereniging De Adelaar is nooit verreden. Welgeteld drie renners kwamen aan het vertrek bij de Open Noordoostelijke Baan Kampioenschappen. Onvoldoende om een wedstrijd te verrijden. ,,Het is een slechte baan en er was regen voorspeld,” probeert de wel aanwezige Apeldoornse renner Aldo Klomp de lage opkomst te verklaren.

Wim Vermeijs schudt ongelovig zijn hoofd. ,,Ik heb hier in 1950 nog gereden bij de openingswedstrijd. In die tijd stond het hier vijf, tien rijen dik aan publiek,” kan de oudgediende zich nog herinneren. Hij mijmert wat over de verhoging in de boarding. ,,Daar was de Venz-reclame. Iedereen kwam vroeg om daar te kunnen staan, want dan kon je lekker leunen, omdat het wat hoger was.”

Terwijl Vermeijs treurig over het betonnen ovaal van 250 meter lengte tuurt, weet Aldo Klomp dat De Adelaar hard aan een nieuwe baan toe is. ,,Ik heb hier twaalf jaar geleden gereden en toen stond het hier ook nog vol. Nu is het echt huilen met de pet op. Als je iets te hard gaat, stuiter je de bocht uit.”

Ook Jan de Graaf denkt dat de slechte kwaliteit van de baan debet is aan de lage opkomst. De assistent baan-bondscoach van de KNWU had namens De Adelaar 45 renners aangeschreven. ,,Er waren geen andere wedstrijden en bij de vorige regiowedstrijden was er nog een behoorlijke opkomst,” verdedigt hij zijn advies om de wedstrijd toch door te laten gaan. ,,Bovendien werkte persoonlijk aanschrijven tot nu toe altijd goed. Dit is triest maar het is niet anders.” De Graaf hoopt dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt over een nieuwe baan. ,,Zes, zeven jaar geleden werden de populaires in Apeldoorn altijd beter bezocht dan die op de banen van Alkmaar en Sloten.”

,,Als het vroeger ging regenen, werd de baan met motoren droog gereden”, weet Vermeijs nog. ,,En de mensen bleven allemaal staan. Ik heb hier ook nog achter grote motoren aangefietst.”

Het excuus van naderend onweer gaat er bij de ex-renner ook niet in. ,,Of je sport, of je sport niet. Ik vind dit onvoorstelbaar,” mompelt hij voor de zoveelste keer. De oude wielerbaan zou opgevolgd worden door een nieuwe, moderne baan in het Orderbos. Maar omdat er ook sprake is van een nieuwe wielerbaan bij een eventueel nog te ontwikkelen multi-sportcomplex aan de Voorwaarts, is één en ander nog niet duidelijk.

Terwijl Klomp en de andere twee renners nog een paar rondjes op hun baanfiets rijden vertelt Vermeij dat er vroeger geen sprake was van speciale baanfietsen. ,,We hadden alleen maar een wegfiets. We zetten er dan een doortrapwiel op, deden de remmen naar binnen en dan mocht je meefietsen. Dan was je al blij.” Het verschil in beleving door de jongere generaties, roept oude verhalen op. ,,We hebben hier de Tour de France-ploeg nog gehad. Dan mocht je chocola uitdelen. Op het einde mocht je zelfs het shirt houden. Mensenkinderen, dat was wat.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s