’t Is weer voorbij die mooie zomer

Standaard

,,Dit was mijn eerste goede wedstrijd,” aldus de verrassende winnaar van het Tepci B1-tennistoernooi Ruud van der Plank. In de halve finale won hij sinds jaren weer eens van de als eerste geplaatste Apeldoornse topper Thom van der Wiel. Hij was echter nog niet tevreden over zijn spel. Na in de finale met veel machtsvertoon van Remco Schreurs te hebben gewonnen (6-1, 6-1), kon Van der Plank wel content zijn met zijn tennis.

Als juridisch beleidsmedewerker milieuzaken bij de gemeente Apeldoorn is Ruud van der Plank (31) altijd bezig met procedures. Zijn vrije tijd besteedt hij naast tennis ook nog aan een deeltijd studie rechtswetenschappen aan de Open Universiteit. ,,Ik probeer zo veel mogelijk mogelijkheden voor mijzelf open te houden,” verklaart de Klarenbeker, die HBO milieukunde heeft gestudeerd, zijn ambities. ,,Het is net als in de sport. Als je je carrière wilt plannen, raak je gefrustreerd. Zo werkt dat niet, dan kom je jezelf tegen.”

De woorden klinken misschien clichèmatig, maar hier spreekt iemand die zichzelf in het verleden hard is tegengekomen. ,,Ik zat al vrij jong aan mijn plafond. Ik won veel door hard te werken en door weinig fouten te maken. Ik heb bij de jeugd nog van Krajicek en Siemerink gewonnen. Maar tegen Krajicek was ik 16 en hij pas 12. Mijn vader zei altijd al ‘het is leuk dat je veel wint, maar dat houd je niet vol’. Ik had teveel technische beperkingen, speelde te verdedigend. Je moet een tegenstander weg kunnen meppen. Toen ik 18, 19, 20 was heb ik daar heel veel moeite mee gehad. Ik heb hard gewerkt en er heel veel voor gegeven. Ik was tweehonderd procent bereid om beter te worden.”

Sinds Van der Plank de hoop heeft laten varen dat hij een topper zou worden, is hij meer ontspannen gaan tennissen. ,,Het gaat om leuk ballen en leuk werken,” zegt hij nu. Door zijn relaxte houding is de ambtenaar zelfs beter gaan spelen. Zelf zegt hij meer in staat te zijn tot aanvallend spel en dat bleek gisteren op baan 1 van Frankenoord. Remco Schreurs, die zelf ‘geen reet sloeg’, werd op alle mogelijke manieren gepasseerd en kon niets anders dan zijn meerdere erkennen in de ontketende Klarenbeker.

Nu zijn spel verbeterd is heeft Van der Plank niet plots hoogdravende sportieve ambities. ,,Tennis is voor mij een hobby. Een T-shirtje hier, een racketje daar is leuk. Mijn doel is dat de sport geen geld gaat kosten en dat lukt aardig,” aldus de tennisser die in de zomercompetitie voor Wilp uitkomt. Bovendien vindt hij het nationale tennissysteem niet motiverend. Bij A-toernooien valt er nauwelijks meer te verdienen dan bij B-toernooien, terwijl de reisafstanden veel groter zijn en er vaak slopende kwalificatierondes afgewerkt moeten worden.

Van der Plank vindt het ook jammer dat op de Apeldoornse Tennis Kampioenschappen, die vandaag van start gaan, niet alle Apeldoornse spelers mee mogen doen. ,,Nu kan je Apeldoorns kampioen worden, terwijl er nog een A-speler rondloopt, die vanwege zijn status niet mee mag doen.” Van der Plank is op die ATK zelf als vierde geplaatst en beseft dat hij in zijn huidige vorm een kanshebber is voor de titel. Hij heeft tijdens het Tepci-toernooi immers van Van der Wiel (2) en Schreurs (3) gewonnen en eerder deze zomer versloeg hij al de als eerste geplaatste Marko van Teeffelen. Na de ATK zit het toernooi-seizoen erop, of zoals de winnaar van het Tepci tennistoernooi Gerard Cox citeert: ,,’t Is weer voorbij die mooie zomer.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s