Amelandse buksen blijven aan de muur

Standaard

,,Hier op Ameland is het doodnormaal dat je een fietser tegenkomt met een paar konijnen aan zijn stuur. Dat is hier een traditie van honderden jaren geleden. Het is cultureel erfgoed.” De Amelandse buksen moeten voortaan echter aan de muur blijven.

Burgemeester Cazemier van Ameland maakt zich niet zo druk om de nieuwe regels voor de bescherming van de vogels. De Europese richtlijn voert hij graag zelf uit. ,,Wij beschermen de duinen, stranden en kwelders. De natuur- en milieuclubs zullen er wel op letten of we het goed doen.”

Minder blij is de burgervader van het Friese eiland met het jachtverbod in de natuurgebieden, getuige zijn uitspraken over traditie en erfgoed. De Amelandse konijnenpopulatie staat niet bepaald op het punt uit te sterven, maar van de Amelandse buksen hebben zij niets meer te vrezen.

,,Dat is niet mijn schuld”, merkt verantwoordelijk staatssecretaris Faber (Natuurbeheer) op. ,,De Tweede Kamer heeft bij de behandeling van de Flora- en faunawet zelf een jachtverbod in de vogelgebieden toegevoegd. Als de Kamer daar nu spijt van heeft, moet ze het zelf maar weer terugdraaien”, vindt Faber.

De jagersbond KNJV is ook verbolgen over het jachtverbod in de mooiste streken van Nederland. De leden van de bond dreigen massaal hun natuurbeheertaken erbij neer te gooien. Nu zorgen de jagers nog voor de aanplant van bosjes en het onderhoud van groene gebieden. In ruil hiervoor mogen ze het wild ‘beheren’, oftewel jagen.

,,Daar word ik nou zo triest van”, zegt H. Peeters van de Vogelbescherming. ,,Het is toch raar dat er een tegenprestatie tegenover natuurbeheer moet staan.” Dezelfde mening heeft hij over Friezen die het groen een handje helpen en in ruil daarvoor kievitseieren willen rapen. ,,Als ze met natuurbeheer ophouden, zetten ze zichzelf buitenspel”, denkt Peeters. ,,Er zijn genoeg mensen die hun taak over willen nemen.”

Van Peeters mag er bij tijd en wijle best worden gejaagd op Ameland. ,,Als er maar rekening wordt gehouden met bodembroeders als de blauwe kiekendief en de velduil. Buiten het broedseizoen kan er best op konijnen gejaagd worden, mits er daar te veel van zijn.”

De vogelbeschermers roepen met Faber en Cazemier dat het met de gevolgen van de richtlijn voor de economie best meevalt. ,,Ga maar eens kijken bij de Oosterschelde”, zegt Peeters. ,,Dat is al jaren een vogelgebied en de mensen kunnen er nog uitgebreid recreeren en genieten van de natuur.”

Een breed platform van economische en maatschappelijke organisaties bood onlangs een petitie aan de Tweede Kamer aan, waarin de onduidelijkheid van de richtlijn wordt gehekeld. Peeters erkent dit probleem, maar vindt dat geen reden de hele richtlijn dan maar af te schieten. ,,Ook de recreatiebranche heeft op termijn baat bij een rijke natuur.”

Alleen de staatssecretaris is van mening dat de onduidelijkheid reuze meevalt. Faber: ,,Waar zich vogels ophouden moeten grootschalige, nieuwe ingrepen goed worden afgewogen. Ik kan natuurlijk niet per gebied aangeven wat dat betekent. In het algemeen denk ik dat de felle reacties gevolg zijn van koudwatervrees.”

De gemeentebesturen van de waddeneilanden hebben de sprong in het diepe als eerste aangedurfd. Veel van hun aangewezen gebieden waren dan ook al beschermd. ,,Maar als ik de mensen moet gaan vertellen dat ze niet meer mogen jagen, dan knikken ze verbaasd”, voorspelt de burgemeester van Ameland. ,,En vervolgens doen ze het gewoon toch.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s