Waar is Kars Veling?

Standaard

Waar is Kars Veling? De ruim 300 leden van de ChristenUnie die zaterdag vroeg waren opgestaan om het belangrijke partijcongres in Zwolle te bezoeken wisten het niet. ,,Alle Eerste-Kamerleden zijn aanwezig, behalve de heer Veling, die vanwege andere verplichtingen pas ’s middags zal arriveren”, kregen de verbaasde leden te horen van hun voorzitter Van Daalen.

Waar is onze lijsttrekker? Zo vragen de 28.500 leden van de ChristenUnie zich af en toe af. Nadat afgelopen januari senator Veling voor de buitenwacht toch tamelijk verrassend werd aangewezen als de man die de fusieclub van RPF en GPV het best zou kunnen leiden, maakte de anonymus een zogenoemde regiotour langs de kieskringen van de ChristenUnie. ,,Daarna is het echter oorverdovend stil geworden”, constateerde een teleurgesteld partijlid uit Papendrecht zaterdag tijdens het congres.

Voorzitter Van Daalen had toch zojuist nog gezegd dat 20 procent van de christelijke kiezers in Nederland nog niet weet waar ze 15 mei bij de Tweede-Kamerverkiezingen op gaan stemmen. ,,Als je die twijfelaars over de streep wilt trekken, dan moet daar toch wat steviger publiciteitsbeleid op losgelaten worden”, zo hield de Drechtstedeling het bestuur voor. ,,Zeker met zo’n relatief onbekende man als leider.”

En daarmee werd nog meer de vinger op de zere plek van de partijpromotie gelegd, want: wie is Kars Veling? Op die vraag weet nog steeds meer dan driekwart van de Nederlandse bevolking geen correct antwoord te geven, zo blijkt uit een vertrouwelijk onderzoek dat de partij heeft laten uitvoeren. Het campagneteam voor de verkiezingen doet zijn uiterste best om de nieuwe leider te profileren, maar worstelt nog flink met het oerdegelijke imago van rector Veling, die zelfs op zijn eigen gereformeerde Greijdanus College in Zwolle niet bepaald wereldberoemd is.

,,Ik vind niet dat hij zo erg onzichtbaar is”, zo hield Van Daalen het congres zaterdagochtend voor ,,We zien hem regelmatig in allerlei tv-programma’s.” Hij legde de leden uit dat Veling in januari definitief van baan verwisselt en dat er dan volop campagne gevoerd gaat worden. Bovendien staat de partij op zetelwinst in de opiniepeilingen en nadert het ledenaantal de 30.000. En, zo geven veel partijleden in Zwolle toe, de lijstrekker doet veel om ,,intern vertrouwen te winnen”.

,,Ik ben ontzettend op pad”, zegt Veling dan ook zelf over zijn vermeende onzichtbaarheid. Hij begrijpt wel dat het misschien lijkt van niet, omdat hij niet in de Tweede Kamer zit en zijn mening over de actualiteit daarom minder vaak gevraagd wordt. Van het feit dat slechts 23 procent van de Nederlanders hem kent, ligt hij niet wakker. ,,Ik vind het percentage juist opvallend hoog. Vraag maar eens hoeveel mensen de zittende Kamerleden kennen.”

Ook het veel gehoorde geluid dat hij te saai en degelijk zou zijn om tijdens een verkiezingscampagne extra stemmen te trekken, doet Veling af als onterecht. ,,Ik heb een eigen stijl. Ik durf mijn nek uit te steken en ben inhoudelijk scherp, dat zal wel blijken.” De ChristenUnie is van plan eigen thema’s te lanceren tijdens de campagne, waarvan ze hopen dat andere politieke partijen erop zullen reageren. De campagne moet uiteindelijk resulteren in 7 zetels, tegen de huidige vijf stoelen die de ChristenUnie nu bezet.

De keuze voor Veling als politiek leider had indertijd alles te maken met het behoud van de lieve vrede tussen de verschillende ‘bloedgroepen’ van GPV en RPF. Om die reden werd de huidige fractievoorzitter Van Dijke gepasseerd. Hij is van RPF-huize, terwijl juist in het GPV-kamp de meeste twijfel bestond over de fusie. Veling en Van Dijke proberen momenteel samen de boodschap uit te stralen genaamd ,,niet links, niet rechts, maar christelijk sociaal”. Het campagneteam blijft zich intussen vooral druk maken over de ‘verkoopbaarheid’ van de lijstrekker die dit evangelie moet verkondigen.

Veling zelf ziet zich vlak voor de verkiezingen wel op de televisie verschijnen in het laatste lijsttrekkersdebat. Hij wijst erop dat zijn partij in de peilingen even groot is als D66, toch een vaste waarde bij dergelijke tv-debatten. Daar zal hij duidelijk maken dat de ChristenUnie ,,regeringsverantwoordelijkheid niet uit de weg gaat”, maar dat dit niet met ‘ieder voor zich’-partij VVD kan. Een coalitie met PvdA en CDA is dus de enige optie.

,,Maar principes zijn belangrijker dan pluche.” Met die uitspraak won Veling zaterdagmiddag alsnog het congres voor zich, afgaand op het flinke applaus dat hij de zaal ontlokte. Dus als mensen zich volgend jaar nog eens afvragen waar Kars Veling is, lijkt de kans klein dat hij zich op dat moment in vak-K, op een van de regeringsstoelen in de Tweede Kamer heeft verschanst. De kans is groter dat hij een groep gehandicapten toespreekt, zoals zaterdagochtend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s