‘Politiek van nieuwe coalitie is hardvochtig’

Standaard

DEN HAAG – Minister van Verkeer Netelenbos vreest dat de door de LPF voorgestane ‘nieuwe politiek’ leidt tot ‘versoaping’ van de politiek. “Als je wilt besturen, kun je niet alleen populaire maatregelen nemen.

Hardvochtig beleid: dat staat Nederland te wachten. De mensen die rekenen op het zogenaamde sociale gezicht van het CDA, zullen lelijk opkijken. “Links praten, rechts handelen. Het blijft altijd hetzelfde bij het CDA.”Aan het woord is PvdA-minister Tineke Netelenbos van Verkeer in haar laatste interview in die functie. De teleurstelling in de ‘nieuwe politiek’ ligt volgens haar nu al op de loer. “Die moeten wij in de oppositie uitvergroten”, zegt ze strijdlustig. “Zo gauw het CDA aan de macht is, trekt de partij naar rechts, want het is in wezen een conservatieve partij, op een vleugel van bewogen kerkleden en CNV’ers na.”

Volgens Netelenbos geldt deze analyse sinds jaar en dag voor de christen-democraten. “Mensen als Duivesteijn hebben andere dingen beweerd. Die hebben nu ongelijk gekregen”, wijst Netelenbos op de PvdA’ers onder leiding van de vice-fractievoorzitter, die heilig geloofden in een progressieve coalitie met het CDA.

Ook aan de ‘ontrouw’ van haar collega Zalm van Financiën, die nu als VVD-leider plots een hoop paarse ideeën zoals de kilometerheffing overboord gooit, heeft ze een broertje dood. “Gerrit Zalm is in staat ieder standpunt te verdedigen. Ik vind het nauwelijks geloofwaardig dat hij nu ineens het licht heeft gezien. Ik heb daar niets mee.”

In het PvdA-verleden van Zalm vindt ze een bevestiging van zijn opportunisme. “Het is een opmerkelijk politicus.”

In de ontvangsthal van het verkeersdepartement aan de Haagse Plesmanweg wijst nog steeds een bordje de weg naar de vleugel waar de Projectorganisatie Kilometerheffing huist, terwijl ‘projectorganisatie Wegverbreding’ onder het nieuwe kabinet een betere tekst lijkt.

Netelenbos voorspelt een tijd van ‘pappen en nathouden’ en een LPF-minister van Verkeer die allerlei wegen opent, die Netelenbos heeft gepland.

Van andere prioriteiten in het verkeersbeleid komt weinig terecht, denkt ze.

“Met een paar honderd miljoen extra kun je niets doen, dus dan moet je de weg slimmer gebruiken.” Invoering van de kilometerheffing is daarbij volgens Netelenbos onvermijdelijk. “De tijd zal laten zien wie er gelijk had”, daagt ze zelfverzekerd uit. “Mijn ambtenaren weten dat je niets oplost als je beprijzing schrapt”, voegt ze er dreigend aan toe.

Naast de wijzigingen op verkeersgebied, ziet Netelenbos ook de ‘verrechtsing’ op andere beleidsterreinen met lede ogen aan. “Het beleid van het nieuwe kabinet ziet er op papier uiterst hard uit naar zwakke groepen. Zonder extra geld voor onderwijs kun je niets doen en de problemen in de zorg los je niet op met een nieuw verzekeringsstelsel.”

Het boek waarin aanstaand premier Balkenende uitlegt hoe het beter moet dan paars heeft gedaan, ligt bij Netelenbos ‘bovenop het bureau’. Zo gauw die ambities nergens toe leiden, zal ze onmiddellijk aan de bel trekken, kondigt ze aan.

De ‘nieuwe politiek’ is volgens Netelenbos niets anders dan een ontwikkeling in anarchistische richting. “De LPF is antipolitiek en antimacht. Dat is anarchie.” Die afkeer van de gevestigde orde komt volgens Netelenbos door de tegenstrijdige verlangens van de burger: aan de ene kant wil hij meer vrijheid, aan de andere kant meer veiligheid en regels. En gedogen mag ook niet.

“Mensen verlangen terug naar hoe het vroeger was. Die ‘retro’ zie je overal: oude modellen auto’s, kunst en mode uit de jaren ’50 en woningen uit de jaren ’30. Door haar charismatische leider heeft de LPF daarop in kunnen spelen. Veel kiezers die anders niet zouden stemmen, hebben op die partij gestemd.”

Ze noemt het binnendijks, anarchistisch en populistisch. Voor iemand die graag over de grens kijkt, zoals Netelenbos, is de ‘nieuwe politiek’ zeker geen puur Hollands recept.

“Ik noem het de ‘versoaping’ van de politiek, gericht op het wegstemmen van mensen, zoals in Big Brother. Maar als je wilt besturen, kun je niet alleen populaire maatregelen nemen”, benadrukt de scheidend bewindsvrouw. “Vanaf de Gouden Eeuw is Nederland gericht geweest op het buitenland. Daar verdienen we ons geld. Dat is het verschil tussen Nederland en België.”

De PvdA moet volgens Netelenbos dan ook niet toegeven aan deze hang naar het verleden.

“Wij kijken altijd vooruit en dat moet ook”, stelt ze gedecideerd. Daarbij zou het volgens haar ‘tragisch’ zijn als de drie linkse oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en SP elkaar gaan bestrijden, maar er moet er ook geen energie verkwist worden aan een fusie.

Met de keuze van haar partij om eind dit jaar al een nieuwe leider te kiezen is Netelenbos niet gelukkig. “Ik vraag me af waarom dat zo snel moet. Je moet het meteen doen of pas in de aanloop naar de verkiezingen. Dan kunnen ook nieuwe mensen van buiten de Kamer in aanmerking komen. Al zitten in het parlement natuurlijk best talentvolle mensen.”

Een voorkeur voor een van de beoogde kandidaten Bos of Duivesteijn wil ze nog niet uitspreken. Zijzelf wil zich gaan bezighouden met een andere werkwijze van de Tweede Kamer en het verhogen van de statuur van het parlement.

“We moeten af van de kleine debatjes over piepkleine thema’s met bewindslieden. De Kamer moet meer het centrum van de maatschappij worden met spannende hoorzittingen waar mensen uit de samenleving worden uitgenodigd. Een soort parlementaire onderzoeken moeten dat worden. Een keer in de maand kan de minister dan aan de tand gevoeld worden in een groot debat. Pas dan is de Kamer echt een leeuw en geen lam.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s