Schultz van Haegen – jong, vrouw en blond

Standaard

Na afloop van het vraaggesprek verontschuldigt Melanie Schultz van Haegen zich half, omdat ze nog geen keiharde politieke uitspraken kan doen zolang ze nog staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat is. Ook moet ze nog wennen aan de positie als nummer drie en eerste vrouw op de VVD-lijst voor de verkiezingen in januari. Ambitie en dadendrang zijn echter niet in te tomen: een vliegveld in zee, een ANWB voor luchtreizigers, Jeltje van Nieuwenhoven op de kandidatenlijst voor de VVD en een zwaarder pakket in het volgende kabinet, het kan allemaal volgens de 32-jarige ‘coming woman’ van de liberalen.

Ze is jong, ze is vrouw en ze heeft lang blond haar en zonder als staatssecretaris ook maar een komma in een wet veranderd te hebben is ze plots de belangrijkste VVD’er na partijleider Zalm en vice-premier Remkes. Daar zijn wenkbrauwen over gefronst. Schultz van Haegen wijst erop dat de roep om een jongere generatie, om meer vrouwen en meer bestuurders al eerder dit jaar de kop op stak bij de VVD, maar erkent ook dat ze haar verschijning mee heeft.

,,Je moet natuurlijk niet ontkennen dat het er steeds meer om gaat hoe mensen overkomen. Maar als dat het enige zou zijn, nam mijn partij wel een heel groot risico. Je moet af en toe ook nog wat zeggen.’’ En eerlijk is eerlijk, het palmares van Schultz van Haegen is niet zonder politieke triomfen. ,,Ik heb de VVD in Leiden van de oppositie in de coalitie geholpen en kreeg bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen de meeste stemmen van iedereen in Leiden’’, onderstreept ze zelf. ,,Mensen vinden dat ik betrouwbaar en open overkom. Ik hoop dat te blijven.’’

In januari besloot Schultz van Haegen nog om al die goede eigenschappen in te zetten als wethouder in Leiden en weigerde zich te kandideren voor de Tweede Kamer. Nu ze ,,na lang nadenken’’ toch aan het Binnenhof is beland, heeft ze echter de smaak te pakken. ,,Ik zou graag doorgaan met wat ik nu doe, maar er mag wel wat meer bij; een zwaarder pakket.’’ Toch twijfelt ze of een baan als minister niet te snel zou komen ,,Daar komt toch meer bij kijken. Ik ben net nieuw in het Haagse en heb nog maar een paar maanden tot de verkiezingen om me te oriënteren.’’

Ambities om partijleider te worden heeft ze voorlopig niet. ,,Er is nu een ander type leider nodig. Ik ben geen straatvechter.’’ Wel zou ze ,,met alle plezier’’ in de Tweede Kamer plaatsnemen als de VVD in de oppositie zou belanden. Ze kijkt met interesse naar de ,,stevige’’ debatten met ,,filosofische insteek’’, die zich volgens haar de laatste tijd afspelen.

Het meest sexy onderwerp uit de huidige portefeuille van Schultz van Haegen is zonder twijfel Schiphol. En daarbij neemt ze dan ook meteen afstand van het vorige kabinet, waar PvdA-minister Netelenbos de scepter zwaaide over de Nederlandse luchtvaart. ,,Ik wil veel nadrukkelijker de voordelen van de luchtvaart meenemen binnen de spelregels die nu voor het milieu zijn afgesproken.’’ Volgens de staatssecretaris is het tijd voor concretere oplossingen en minder ,,normdebatten’’. Ze wil daarom het platform waarin luchtvaartsector en milieubeweging vroeger overlegden, maar wat ter ziele ging door onenigheid, nieuw leven inblazen. Verder vindt Schultz van Haegen het jammer dat de luchtreizigers hun stem niet kunnen laten horen, waar automobilisten altijd op hun lobbyvereniging kunnen rekenen. ,,Een ANWB voor vliegtuiggebruikers zou interessant zijn. Bijna iedere Nederlander zit wel eens in het vliegtuig.’’

Over toekomstige groei van de luchtvaart in Nederland denkt ze helemaal anders dan Netelenbos, die de uitbreiding van Schiphol met de vijfde baan, die eind februari open gaat, welletjes vond. ,,Er moet snel gekeken worden hoe na 2010 de groei kan worden opgevangen. Er zijn twee mogelijkheden: of ‘redesign’ of een luchthaven in zee.’’ Dat eerste is volgens de staatssecretaris sowieso nodig na 2010. ‘Redesign’ is haar eufemisme voor aanleg van een zesde en zevende baan, waarbij bestaande banen veel minder of wellicht helemaal niet meer worden gebruikt.

Dat de nieuwe liberale ster aan het firmament de luchthaven op een nieuw eiland voor de kust weer van stal haalt, is opvallend. Drie jaar geleden, nadat Schultz van Haegen als ambtenaar bij Financiën zelf aan het ambitieuze plan had gewerkt, besloot de Tweede Kamer nog dat het geen haalbare kaart was. Wel zou er een onderzoek komen naar de mogelijkheden op de zeer lange termijn. Dat onderzoek, wat pas in 2005 conclusies hoeft op te leveren, is nu uitgebreid op verzoek van de staatssecretaris.

,,Ik wil dat er nadrukkelijker wordt gekeken naar de kosten en de baten van het Schiphol-gebied dat vrij zou vallen als er een luchthaven in de zee zou komen. Ook zouden er op het eiland voor de Hollandse kust, naast het vliegveld, andere activiteiten moeten komen.’’ Schultz van Haegen beseft dat het ,,een hele moeilijke optie’’ is en ,,een gigantische operatie’’, die nog vele jaren op zich kan laten wachten. Zonder het zeevliegveld is het echter op gegeven moment afgelopen met de groei van Schiphol. ,,Daarom moeten we blijven studeren.’’

Als Schiphol in de loop der jaren verder groeit, moeten ook de normen voor lawaai en milieu, die binnenkort bij de ingebruikname van de vijfde baan ingaan, weer tegen het licht worden gehouden, vindt Schultz van Haegen. ,,Ik geloof er niet in om het helemaal open te gooien, maar we moeten ons dan wel afvragen of we wat verruiming willen van de overlast. Of bijvoorbeeld van de ene stof wat meer uitstoot kan en van de andere stof wat minder.’’

Een liberaler luchtvaartbeleid betekent ook een nieuwe wind voor de kleinere vliegvelden in Nederland. Binnen milieuspelregels wil Schultz van Haegen veel meer beslissingen overlaten aan de regio’s en de luchtvaartsector. Zo mag Rotterdam Airport wat haar betreft best wat van het nachtregime afknabbelen als de regio dat wil en kunnen andere luchthavens dicht. ,,Sommige vliegvelden hebben niet heel veel bestaansrecht meer, andere hebben juist heel veel potentie. Vooral voor zakenreizigers moeten zij ook de concurrentie aankunnen met vliegvelden net over de grens.’’

Aan het eind van het interview komt de opmerkelijke overstap van Ayaan Hirsi Ali van het wetenschappelijke bureau van de PvdA naar de VVD-kandidatenlijst ter sprake. Schultz van Haegen vindt het ,,hartstikke goed’’ dat de voormalig Somalische ,,bewust voor de VVD kiest’’. ,,In wezen hebben de PvdA en de VVD dezelfde grondslag met het individu als hoogste goed. De verschillen zitten in de wijze waarop we daarmee omgaan.’’ Schultz van Haegen gelooft niet dat Hirsi Ali alleen opgenomen is door de liberalen vanwege haar allochtone afkomst en de publiciteit rond haar persoon. ,,Ook Jeltje van Nieuwenhoven is wat mij betreft welkom op de VVD-lijst.’’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s