Waterforum – meer papier of eindelijk actie?

Standaard

,,Van alle maatschappelijke en natuurlijke crises waaraan de mensheid het hoofd moet bieden, is een oplossing voor de watercrisis het belangrijkst voor ons overleven en dat van de planeet Aarde,’’ betoogde Unesco-baas K. Matsuura onlangs. En dat deed hij niet voor niets, want volgens hem kampen de bestuurders op diezelfde planeet met een dodelijk gebrek aan politieke wil om het verdwijnen van goede watervoorraden te bestrijden.

Zondag openen de kroonprinsen Willem-Alexander en Naruhito van Japan het Derde Wereld Water Forum in het Japanse Kyoto waar die negatieve trend gekeerd zou moeten worden. Een onlangs gepubliceerd rapport van de Verenigde Naties constateert dat de wereldwijde watercrisis steeds erger wordt, maar dat de politieke wil om deze trends te keren onvoldoende aanwezig is. Van de doelen die de afgelopen 25 jaar op allerlei goedbedoelde conferenties zijn gesteld om het wereldwijde waterbeheer te verbeteren is ,,bijna geen enkele bereikt,’’ stelt het rapport.

,,Het is nu tijd voor actie’’, zei Willem-Alexander drie jaar geleden in zijn slottoespraak op het tweede waterforum in Den Haag. En in Kyoto presenteert de organiserende Wereld Water Raad (WWC) dan ook het rapport Wereld Water Acties, dat een overzicht geeft van de activiteiten die overal ter wereld worden ondernomen om het waterbeheer te verbeteren.

Tussen het ontwikkelen van visies en actieplannen door, gebeurt er echter veel te weinig, terwijl watervoorraden slinken door bevolkingsgroei, milieu vervuiling en klimaatverandering, stelt de VN. ,,Meer dan 2,2 miljoen mensen sterven jaarlijks aan de gevolgen van ziektes die verband houden met besmet drinkwater en slechte sanitaire voorzieningen’’, meldt het rapport. Volgens prognoses kampen in 2050 tussen de 2 en de 7 miljard mensen met waterschaarste.

Vorig jaar sprak de internationale gemeenschap op de wereldtop in Johannesburg nog af dat in 2015 het aantal mensen zonder toegang tot veilig drinkwater en primaire sanitaire voorzieningen moet zijn gehalveerd. Behalve politieke wil, is hier vooral geld voor nodig. Tot afgrijzen van veel maatschappelijke organisaties wordt voor dit miljardenprijskaartje steeds vaker voor naar het bedrijfsleven gekeken. Ook het VN-rapport noemt publiek-private samenwerking, het toverwoord in waterland, essentieel.

Bij onwikkelings- en milieuorganisaties gaan de haren dan echter meteen recht overeind staan. Bedrijven investeren immers alleen als er geld te verdienen is. Toegang tot schoon water moet volgens hen een grondrecht zijn voor iedere wereldburger. Ook op het forum in Den Haag werd deze discussie keer op keer gevoerd. Nederland kreeg het toen niet voor elkaar om water als grondrecht in de ministersverklaring te krijgen. ,,Water mag nooit gratis verstrekt worden, want dat leidt tot verspilling’’, was de heersende opvatting.

Volgens staatssecretaris Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking), die de Nederlandse delegatie leidt bij de afsluitende ministersconferentie, is de discussie over privatisering van de watersector een gepasseerd station. ,,Het is een fenomeen dat voortschrijdt. Het is nu een kwestie van erop inspelen.’’ Wel moeten overheden strenge regels en voorwaarden stellen en juist daar schort het volgens haar in ontwikkelingslanden vaak aan. ,,Als we niet oppassen staat de overheid met de handen in de lucht, vooral in de Derde Wereld.’’

Nederland kan bij het oplossen van die immens internationale waterproblemen een veel grotere rol spelen, stelt voorzitter W. Segeren van het Nederlands Water Partnerschap, dat de bijdragen van overheid, bedrijfsleven en andere organisaties aan het waterforum coördineert. Volgens deze professor beschikt Nederland over 10 procent van de kennis over waterbeheer, maar is de werkelijke bijdrage aan projecten wereldwijd slechts 1 procent. Dit komt volgens hem doordat grote publieke partijen als Rijkswaterstaat en de waterschappen geen risico’s mogen nemen en veel bedrijven zo gespecialiseerd zijn dat ze slechts kleine onderdelen van projecten aankunnen. ,,Zowel de Nederlandse dominee als de koopman komen zo niet aan hun trekken.’’

Waar Van Ardenne zich vooral bemoeit met de ministersconferentie op 22 en 23 maart is staatssecretaris Schultz van Haegen (Waterstaat) de hele week in Kyoto aanwezig om toespraken te houden en overeenkomsten te tekenen. Naast Schultz en prins Willem-Alexander zijn ook talloze andere Nederlanders betrokken de meer dan 350 sessies over de uiteenlopende wereldwaterproblemen van het terugdringen van de schaarste en armoede tot het voorkomen van grote overstromingen.

De Nederlandse delegatie voor het waterforum telt naast overheidsinstellingen als Rijkswaterstaat en de Unie van Watersschappen (UvW) ook kennisinstituten, bedrijven als Dura Vermeer, Shell en Heineken en maatschappelijke organisaties als het Wereld Natuur Fonds (WNF) en Simavi.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s