Tweede Kamer op muizenjacht

Standaard

Elke partij een eigen poes. Die oplossing had de SGP onlangs in gedachten voor de muizenplaag in de Tweede-Kamergebouwen. Maar het plan stuitte op de interne regel dat het huis der democratie verboden terrein is voor huis- en andere dieren.

De muizen trekken zich van dat verbod niets aan. Het ‘muizenoverleg’ van de facilitaire dienst stelde gisteren nog vast dat de invasie beheersbaar is, maar dat neemt niet weg dat de knaagdiertjes geregeld opduiken in de werkkamers.

Vorige week nog schrok de secretaresse van de tweekoppige SGP-fractie op toen een muis op klaarlichte dag haar vertrek kwam binnentrippelen. Vervelend, niet meer dan dat. ,,Ook vrouwen staan bij ons hun mannetje”, schertst een SGP’er.

In de wandelgangen wordt al gerept van muizen zo groot als flinke ratten. Een huismuis kan 10 centimeter lang worden en talloze jongen voortbrengen. De beestjes knagen ongebreideld en verspreiden ziektekiemen die voedselvergiftiging en huidaandoeningen veroorzaken. Het is inmiddels verboden voedsel of suikerzakjes achter te laten op bureaus. Alle prullenbakken worden ’s avonds geleegd om de knagertjes geen feestmaal te bieden.

Onder het personeel gaat het gerucht dat de muizenoverlast het gevolg is van de bouw van de omstreden tramtunnel in het Haagse centrum. De werkzaamheden en stijging van het grondwaterpeil zouden de diertjes naar de gebouwen rond het Binnenhof hebben gedreven. Onduidelijk blijft waarom de muizen juist dit jaar massaal opduiken.

Uitgerekend bij het diervriendelijke GroenLinks zijn harde maatregelen getroffen. Daar is een speciale gel aangebracht, die de beestjes een snelle dood in jaagt en onnodig lijden voorkomt. Het helpt: de muizen lijken hun heil bij andere fracties te zoeken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s