CDA-dierenarts vindt circus dik in orde

Standaard

SP en LPF willen circussen zonder dieren. Tijgers en leeuwen die door een hoepel springen, vinden ze zielig en onnatuurlijk. Onzin, vindt CDA-Kamerlid en dierenarts Henk Jan Ormel. Circusdieren zijn de beste ambassadeurs voor hun wilde soortgenoten.

Den Haag – Volgens de aanplakbiljetten in Den Haag is het Groot Russisch Staatscircus ´afgelast wegens dierenleed´. In één van de tenten op het Haagse Malieveld kijkt Baby (28) verwonderd op. De ietwat eenzelvige, maar doorgaans sympathieke Aziatische olifant had afgelopen avond toch wel degelijk première. En nu staat er ook nog een Tweede-Kamerlid in haar tent.

“Schandalig!”, roept Henk Jan Ormel. Hij was twintig jaar dierenarts en zit sinds een jaar voor het CDA in de Tweede Kamer. Hij heeft geen goed woord over voor de dierenactivisten die de valse ´afgelast-posters´ plakken. “Die activisten misbruiken dieren om hun onvrede over de maatschappij te uiten. Dat vind ik laf.”

Terwijl de circusartiesten in de vroege ochtend nog op één oor liggen in hun caravans, is Ormel meteen in zijn element op het circusterrein. Zonder schroom beent hij op Baby af en speelt wat met haar slurf. “Ik heb jarenlang met olifanten gewerkt in safaripark Beekse Bergen. Maar dit is toch weer heel indrukwekkend,” glundert de dierenliefhebber.

Doorsnee dikhuiden leven het liefst in een groep, maar Baby is eigenwijs. Ze wil alleen solo optreden. Ormel kijkt omhoog: “Als ik naast deze olifant sta, zie je pas hope groot en sterk ze is. Dat is och anders dan als je op tv hoort hoeveel kilo een olifant weegt. Dieren in circussen en dierentuinen zijn ware ambassadeurs voor hun soortgenoten in het wild.”

Als de circusdieren maar genoeg dagelijkse beweging krijgen, is hun relatief kleine behuizing geen punt, redeneert Ormel. “Tijgers en leeuwen komen eigenlijk alleen in beweging voor eten, drinken of seks. Ze slapen 80 procent van de tijd en gaat echt niet even lekker een blokje om als de zon schijnt.” Een dompteur mag zijn dieren daarom best een beetje uitdagen. “Ik heb ook nooit zin om naar de sportschool te gaan, maar als ik er eenmaal ben, is het toch altijd weer leuk.”

Dat zien Ormels collega´s Van Velzen (SP) en Eerdmans (LPF) radicaal anders. Zij pleiten zelfs voor een verbod op dieren in een circus. De ex-dierenarts schudt meewarig zijn hoofd. “In circussen worden dieren juist actief geprikkeld in hun natuurlijk gedrag. Door positieve stimulering met stukjes vlees kan het publiek tijgers zien springen, zoals ze in de natuur ook doen.”

Arie Oudenes en Mike Leegwater zijn één en al oor. Ze zijn dolblij dat er eindelijk een politicus is die het voor de circuswereld opneemt. Oudenes is secretaris van de Vereniging Nederlandse Circus Ondernemingen (VNCO). Leegwater schreef onlangs een boekje waarin hij het opneemt voor circusdieren. Die leren al lang geen kunstjes meer op straffe van stroomstoten of stokslagen, bezweert het duo. Bovendien zijn er sinds 1969 geen dieren meer uit de jungle of steppe gehaald om ze vervolgens in circussen te laten optreden. Leegwater laakt de methodes van de activisten. “In Duitsland hebben ze laatst gewoon een groep lama´s de straat op gejaagd. Alsof dat bijdraagt aan het welzijn van de dieren!”

Terwijl Ormel maar met moeite afscheid kan nemen van zijn nieuwe maatje Baby, geeft hij aan wat er moet gebeuren. “Ik pleit voor Europese regels, want circussen opereren internationaal. Dieren horen bij het circus, maar ze moeten goed worden gehuisvest en een goede voorziening voor de oude dag hebben.”

Eigenlijk vindt Ormel mensen die tegen circusdieren ageren nogal hypocriet. “Ik zeg niet dat het in alle circussen goed gaat, maar er is wel sprake van selectieve verontwaardiging. We houden ook vogels in kooitjes en vissen in kommen. En kijk eens in de manage hoeveel brave dames daar op hun paard zitten met een zweep in de hand. Het klassieke beeld is een zeeleeuw met een bal op zijn neus. Dat zie je in de natuur niet, maar het laat wel zien hoe goed zo´n dier kan balanceren. Daar moeten we niet te calvinistisch over doen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s