Parlement pioniert in veenkoloniën

Standaard

De kloof tussen politiek en burger moet kleiner. Debatten over regionale onderwerpen kunnen dus in de regio worden gehouden, bedacht Kamervoorzitter Weisglas. De primeur ging gisteren naar de veenkoloniën.

,,Het land is vlak, de lucht bewolkt, althans in ’t algemeen. Een koppig mensenras bevolkt het afgegraven veen”, zingt Drs. P. in ‘Oost-Groningen’. Uitgerekend hier streek de Tweede Kamer gisteren neer om voor het eerst in de geschiedenis buiten het Binnenhof een minister aan de tand te voelen.

En ja, de veenkoloniën waren ook gisteren vlak en de lucht bewolkt. Maar koppige mensen? De 200 toehoorders in het waterschapshuis in Veendam in  ieder geval niet. Gedwee beluisterden ze de bespreking van hun veengebied. Tot slot mochten de dames en heren politici zich zelfs verheugen in een applausje.

Minister Veerman (Landbouw) draait er niet omheen: ,,De regering regeert over heel het land. Dat is wel goed te bedenken als men in de regio is.” Geen cadeautjes omdat de vergadering in Veendam is. Het publiek knikt. Dat hadden ze ook niet verwacht.

’s Ochtends was er de traditionele hoorzitting, waarin afgevaardigden van organisaties die het goed voorhebben met de regio op de Kamerleden inpraatten. Zo onthulde voorzitter Edelenburch van de stuurgroep Veenkoloniën dat het gebied op de as Randstad-Hamburg-Polen ligt. Dat had ze ontdekt toen de stuurgroep plannen voor de regio opstelde. Toen die klaar waren, was in Den Haag het geld op. Maar ook zonder geld kan veel, zei ze monter. Aanleg van wegen, landbouwontwikkeling, soepeler regels voor het onderwijs.

Volgden mannen in pakken, van aardappelfabrikant tot schooldirecteur. Het was vijf voor twaalf, maar ‘win-win-situaties’ lagen in de regio voor het oprapen. Nodig was ‘een stukje innovatie’ om ‘iets van de gloed van de Randstad te kunnen importeren’. De werkloosheid schiep kansen: ,,Het vinden van arbeidskrachten is hier geen probleem.” Dankzij boer Groenerveld kwam de aap uit de mouw. ,,We hebben uiteindelijk gewoon een paar centen nodig. Iedereen lachen. Centen van de politiek, dat verwacht niemand. Toch leuk dat ze langskomen!

Hoe anders was dat 30 jaar geleden. Toen kwam er ook een Kamercommissie naar de veenkoloniën. De arbeidsomstandigheden waren slecht, scholen moesten ’s middags soms dicht door de stank die het afvalwater van de strokartonfabrieken veroorzaakte. Een ‘noodklok-comité’ van ondernemers sloeg de handen ineen met de communisten van CPN’er Fré Meis. Het ging er luidruchtig aan toe. Ze waren het beu. Er ging fysieke dreiging van uit, de urgentie was duidelijk. Philips kwam naar het noorden en een boel geld.

Als initiatiefnemer Weisglas halverwege het debat de zaal binnenkomt, heeft Veerman toch nog een verrassing. Hij omarmt het voorstel van PvdA-Kamerlid Waalkens een Mansholt-leerstoel aan de Groningse universiteit te sponsoren. Uiteraard vernoemd naar wijlen de Groninger Sicco Mansholt, die een grote rol speelde bij de modernisering van het Europese landbouwbeleid.

,,Ik heb nog artikelen geschreven met Mansholt in de tijd dat ik nog nadacht en schreef”, vertrouwt Veerman het publiek toe. ,,Het is een mooi initiatief: een leerstoel, gericht op de plattelandontwikkelingen in deze regio.”

Verder is het een doodgewoon debat, waarin Kamerleden weinig gedaan krijgen. Zo hoort het ook, legt Weisglas na afloop uit. ,,Politici zouden geen knip voor de neus waard zijn als ze tijdens een debat in Veendam iets anders zeggen dan in de Kamer.”

Dus zo’n regionaal debat levert alleen wat extra lokale media-aandacht en 200 bezoekers op? ,,Dat is meer dan in de Tweede Kamer en de volgende keer komen ze misschien naar Den Haag”, hoopt Weisglas. ,,Het gaat om de symboliek: de politiek komt naar je toe.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s