Niemand kan om Hofstra heen

Standaard

Hij leverde Tineke Netelenbos een ‘judasstreek’ en bezorgt nu Karla Peijs lastige debatten. Wie als minister van Verkeer en Waterstaat iets voor elkaar wil krijgen, moet de steun van Pieter Hofstra verdienen.

,,Sinds deze minister aan het bewind is, zijn de files 13,5 procent gegroeid.” Niet dat Karla Peijs het verkeer persoonlijk laat vastlopen, maar VVD-veteraan Hofstra overdrijft graag en wil het toch maar even gezegd hebben. ,,Er is wel sprake van een samenloop van omstandigheden.” De CDA-minister kreeg het de afgelopen twee dagen flink te verduren in de Tweede Kamer bij de verdediging van haar beleid. Spreekstalmeester van de critici is pijnlijk genoeg een coalitiegenoot: Pieter Hielke Hofstra (58).

Hij is de zelfbenoemde woordvoerder van de Nederlandse automobilist en héet gezicht van de verkeersdebatten van de laatste jaren. De geboren Groninger weet altijd wel een oneliner uit de mouw te schudden en heeft de verkeerscommissie van de Kamer in zijn zak. Hoewel hij in zijn tien Haagse jaren geen seconde in de oppositie heeft gezeten, is de corpulente levensgenieter uit het Drentse Paterswolde uitgegroeid tot de grootste kwelgeest van het verkeersdepartement. Of zoals zijn PvdA-collega Sharon Dijksma het zegt: ,,Hij is een meester in het laten bungelen van ministers.”

Slachtoffer nummer 1 was Tineke Netelenbos. Hofstra torpedeerde haar tolpoortjes en tot overmaat van ramp voor de paarse PvdA-minister draaide hij aan het einde van de kabinetsperiode ook het ambitieuze Nationaal Verkeer- en Vervoersplan de nek om. Een ‘judasstreek’ die Netelenbos nog niet is vergeten. ,,Hij maakt theater, maar daarmee krijg je geen kilometer infrastructuur extra.” Hofstra heeft veel geld verknoeid door alleen stampij te maken, vindt Netelenbos nog steeds: ,,Wij als automobilisten schieten er niets mee op.”

En nu is het de beurt aan Peijs. Het oordeel van Hofstra was deze week bikkelhard: ,,Te weinig visie, daadkracht en doelmatigheid.” Hofstra zaagt zijn planken het liefst van dik hout. Peijs’ ambtenaren staan volgens hem ‘met de handen in de zakken of verkopen gebakken lucht’. Nederland onderzoekt luchtkwaliteit ‘met een microscoop’, waar andere landen ‘dat met een leesbril van 5 euro’ doen. En, klaagt Hofstra, de minister luistert niet naar de Kamer.

,,Hij is iemand die met veel tromgeroffel zijn standpunt duidelijk maakt”, glimlacht Sharon Dijksma. Maar wie vraagt of hij niet al te hoog van de toren blaast en wie wil weten wat Hofstra’s alternatieve plannen zijn, krijgt plotseling een lesje in parlementaire nederigheid. ,,U moet van mij niet al te veel vragen, want ik regeer niet. Ik controleer slechts.” Hofstra is niet van plan zich te laten hinderen door te veel kennis bij zijn asfaltpreken.

‘Wat zijn de consequenties van al uw harde woorden?’, vroeg Arie Slob van de ChristenUnie deze week terecht aan Hofstra. Het bleef stil. Natuurlijk mag Peijs blijven. Hofstra is het grotendeels met haar eens. Dus een blaffende hond die niet bijt? Nee, het flamboyante optreden van Hofstra maakt wel degelijk indruk. Wie wat gedaan wil krijgen op verkeersgebied – of het nou de minister of de oppositie is – moet bij Hofstra aankloppen. Niemand kan dan om de liberale smaakmaker heen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s