Geen belerende middelvinger

Standaard

Wij steken geen belerend vingertje op en ook geen belerend middelvingertje.” Minister Karla Peijs (Verkeer) is er heilig van overtuigd dat de nieuwe, vriendelijke campagne tegen agressief rijgedrag vruchten zal afwerpen. I love verkeersregels, luidt haar boodschap.

Automobilisten ergeren zich een ongeluk aan het rijgedrag van andere weggebruikers, terwijl ze zich net zo vaak bezondigen aan snijden, door rood rijden of het negeren van zebrapaden. ,,Iedereen doet het wel eens”, zei Peijs. Desgevraagd gaf ze toe dat ze zelf ook wel eens in de fout is gegaan. ,,Ik ga niet het heilige boontje uithangen.”

De helft van de bestuurders zegt last te hebben van bumperkleven, slechts 5 procent geeft toe het zelf wel eens te doen, blijkt uit onderzoek. De campagne bestaat uit radio- en tv-spotjes, posters, stickers en billboards met teksten als I love afstand houden en I love richting geven. Uit enquêtes van de overheid blijkt dat 90 procent van de Nederlanders overtreding van verkeersregels een groot probleem vindt. Ongeveer 72 procent vindt ook de allerkleinste overtredingen onacceptabel en 60 procent wil strenge controles. ,,Asociaal rijgedrag ergert mensen nog meer dan files,.” aldus Peijs.

De Nederlandse wegen zijn veiliger dan ooit. Vorig jaar vielen er 881 doden in het verkeer, 207 minder dan het jaar ervoor. Toch ziet de CDA-bewindsvrouw het gedrag van de weggebruikers niet echt verbeteren. ,,We zitten in een neerwaartse spiraal van hufterigheid. Het is tijd dat we weer fatsoen en een klein beetje respect voor elkaar hebben.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s