‘Rotterdamse’ antilopen voer voor luipaarden

Standaard

Luipaarden doen niet aan goedbedoelde projecten. Drie van de vier sabelantilopen met ‘Rotterdams’ bloed die in juni in de Zuid-Afrikaanse wildernis zijn losgelaten, zijn inmiddels opgevreten door de roofkatten.

Dit betekent een grote tegenslag voor het project ‘Back to Africa’, waarbij Diergaarde Blijdorp intensief is betrokken. ,,Het was een misrekening,’’ erkent directeur Hamish Currie van ‘Back to Africa’ vanuit Kaapstad.

,,We hadden niet gedacht dat luipaarden in staat waren de grote sabelantilopen te verschalken. Bovendien waren er veel meer luipaarden in het gebied dan we vermoedden.’’ De dieren waren uitgezet in Mapungubwe Nationaal Park, in het uiterste noorden van Zuid-Afrika.

‘Back to Africa’ is een uniek fokproject met dierentuindieren, waarvan de nakomelingen in het wild worden uitgezet. Daarmee kan de daling van het aantal sabelantilopen (ook zwarte paardantilopen genoemd) worden tegengegaan. Bovendien voorkomt de introductie van nieuwe genen dat kleine populaties onvruchtbaar worden.

Blijdorp steunt het project financieel en heeft vier sabelantilopen geleverd, net als dierentuinen uit Tsjechië en Groot-Brittannië. De diergaarde vindt niet dat het project nu is mislukt. ,,Het is wel jammer dat het eerste deel zo gelopen is,’’ zegt Stefan Timmermans, een verzorger van Blijdorp die het project een maand ter plaatse volgde.

,,Er is een aanvaardbaar risico genomen. Het is een goed programma waar we achter blijven staan.’’ Ook Currie weerspreekt dat het project is mislukt. ,,Deze vier mannetjes speelden geen rol meer in het fokproject. Het was een testgroep.’’

De dieren zijn niet grootgebracht met roofdieren om zich heen en waren in de eerste maanden te ‘dom’ om het gevaar van luipaarden goed in te schatten. De laatste ‘Rotterdamse’ antilope houdt het wel vol en is twee weken geleden nog gezien.

Door de dood van het trio uit Rotterdam heeft Currie een aantal onderdelen van dit project moeten schrappen. Zo kan een veterinaire studie naar de afname van het aantal sabelantilopen in het beroemde Krugerpark niet worden uitgevoerd.
Vermoedelijk komt dit door teken, maar omdat de ‘vergelijkingsgroep’ in Mapungubwe Nationaal Park zo ver is uitgedund, kan er geen fatsoenlijke vergelijking meer worden gemaakt. Samen met South African National Parks is nu besloten de groep van ruim twintig sabelantilopen in een ander nationaal park los te laten. Daar zijn geen roofdieren en veel minder teken.

,,Het wordt nu louter een fokprogramma. We rusten de dieren dan ook niet meer uit met zenders. Het park waar de dieren heengaan heeft als taak levensvatbare populaties te creëren voor dieren die het moeilijk hebben in bijvoorbeeld het Krugerpark.’’

Currie wil niet speculeren op de toekomst van eventuele Rotterdamse nazaten. Hij houdt het voor mogelijk dat de dieren uiteindelijk toch weer in Mapungubwe Nationaal Park worden losgelaten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s