Pretoria loopt uit voor Majoor Kees

Standaard

Het bezoek van de 71-jarige Haagse cabaretier Paul van Vliet aan Zuid-Afrika maakte een golf van opwinding los onder de daar wonende Nederlanders. Voor zijn optreden in Pretoria meldden zich zoveel landgenoten, dat Van Vliet een extra matinee inlaste, opdat iedereen zijn show kon zien.

Paul van Vliet met ambassadeur Frans Engering (r.) en zijn vrouw Louise, vergezeld door Anatoli Makarov (l.), de Russische ambassadeur in Zuid-Afrika.

,,We wilden voor ons vertrek nog iets speciaals organiseren”, legde Louise Engering-Aarts uit tijdens de borrel na het optreden in Pretoria. De voormalige Haagse locoburgemeester heeft haar man Frans drie jaar terzijde gestaan in Zuid-Afrika, maar het echtpaar gaat terug naar Nederland. ,,Met diplomaten gaat dat nu eenmaal zo”, hield de ambassadeur de bomvolle zaal voor.

De ambassadeur zette de 76-jarige Leendert Borsje in het zonnetje als voorzitter van de Nederlandse Vereniging in Pretoria. Evenals de gepensioneerde dominee Jan van der Vloed, die sinds 1972 wekelijks diensten hield voor de Nederlandse gemeenschap in Pretoria, werd hij benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau.

Bekende types Van Vliet liet bekende types als ’Bram van de Commune’ en ’Majoor Kees’ passeren en kreeg de zaal stil met liedjes als ’Meisjes van dertien’ en ’De zee’. ,,We hebben weer eens ouderwets gelachen”, merkte hoofd cultuur Fred de Bruin van de Nederlandse ambassade na afloop tevreden op.

Paul van Vliet vertrouwde het publiek nog toe dat hij vernoemd is naar de voormalige president van de Transvaal republiek, Paul Kruger. De grootvader van de cabaretier Pieter van Vliet was als ARP’er goed bevriend met Kruger en kreeg een ring van de Zuid-Afrikaanse politicus met de inscriptie ’Vergeet mij niet’. De cabaretier schonk het erfstuk aan het Paul Kruger-museum in Pretoria.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s