Vermoord in de huwelijksnacht

Standaard

Van droombruid tot weduwe in één nacht! Dat ondenkbare en gruwelijke lot overkwam Nina Sandmann na haar bruiloft met Nederlander Mark Sandmann (27) in de Zuid-Afrikaanse hoofdstad Pretoria. Tijdens hun huwelijksnacht werd kersverse echtgenoot Mark voor de ogen van zijn bruid doodgeschoten door criminelen die het op de cadeaus in de honeymooncottage hadden gemunt.

„Wij waren het perfecte liefdeskoppel.” Slechts één keer krijgt Nina (28) het te kwaad als ze vertelt hoe haar droombruiloft in de nacht van 3 op 4 mei in een nachtmerrie eindigde.

Nina en Mark

Thuis bij de familie Sandmann in de hoofdstad Pretoria vertelt ze dat Mark maar wat trots was op zijn Nederlandse paspoort. Als zoon van een Hollandse tabaksboer verhuisde Marks vader, Eric Sandmann (59), tijdens zijn jeugd van Sumatra, via Nederland, naar Rhodesië – het huidige Zimbabwe – en daarna naar Zuid-Afrika. „De band met de familie in Nederland is nog altijd sterk”, zegt hij.

Het zeer luxe resort Kievits Kroon, nabij Pretoria, leek de perfecte locatie voor de grote dag. Na zes en half jaar verkering stapten Mark en Nina in het huwelijksbootje. „Het was zo’n mooie, intieme bruiloft”, zegt Nina – bijna met een glimlach. „Iedereen, die voor ons belangrijk is, was er. Het eten was heerlijk, de bloemen waren adembenemend.”

Veel gasten bleven na de bruiloft overnachten in de bungalows van Kievits Kroon. Toen Eric naar zijn bungalow ging, viel het hem direct al op dat de gebruikelijke ijzeren spijlen voor de ramen ontbraken; zowat elk huis in Zuid-Afrika is uitgerust met dergelijke inbraakpreventie. Hoe rampzalig dat zou uitpakken, merkte hij pas toen hij rond twee uur ’s nachts gewekt werd door een alarmerend telefoontje. Mark en Nina waren ondertussen naar hun honeymooncottage gegaan, waar hun cadeautjes door de familie waren uitgestald. „We waren zo gelukkig. Mark vertelde me hoe blij hij was dat hij me nu zijn vrouw kon noemen. We namen een bubbelbad, lieten de dag de revue passeren en hadden onze huwelijksnacht. Mark kon niet slapen van de opwinding, hoewel ik kon zien dat hij moe was.” Nina ziet de hand van God in Marks slapeloosheid. „Ik denk dat hij daardoor mijn leven gered heeft.”

Rond een uur of twee schrok Nina wakker omdat ze Mark hoorde schreeuwen: ’Hé, wat doe je daar?’ „Mark sprong over het bed naar het raam en schreeuwde weer: ’Wat doe je daar, wegwezen!’, want iemand probeerde naar binnen te klimmen.” Die actie werd de Nederlander fataal. De indringer schoot hem in zijn buik. ’Ik ben neergeschoten’, schreeuwde Mark naar Nina. In een reflex stoof Nina naar het raam en sloot het, later pas bedenkend hoe gevaarlijk dat was. Maar van de schutter geen spoor meer.

„Ik bleef maar zeggen tegen Mark: ’Ik hou van jou, het komt goed’. En ik bleef maar bidden: ’Alsjeblieft God, red hem’.” Nina belde het Zuid-Afrikaanse alarmnummer, maar het duurde een eeuwigheid voor men begreep wat er aan de hand was. „Toen ik Mark zag liggen, was hij al bewusteloos”, aldus vader Eric.

Omdat de ambulance op zich liet wachten, besloot de familie Mark zelf naar het ziekenhuis te brengen. Onderweg stierf hij met zijn hoofd op schoot bij Nina, achter in de auto van haar moeder. „Ik voelde in het begin nog een zwakke adem tegen mijn wang, maar hij werd zwakker en zwakker. Ik probeerde mond-op-mondbeademing, maar toen we hem halverwege overdroegen aan een ambulance kon ik aan het gezicht van het ambulancepersoneel zien dat het voorbij was.”

De milt, nieren en lever van Mark waren zodanig geraakt dat hij zelfs niet gered had kunnen worden als er een chirurg naast hem had gestaan toen hij werd neergeschoten, vertelde één van de artsen aan Nina in het ziekenhuis. „Mijn leven is voorbij. Zo voelt het tenminste wel”, zegt Nina zacht. „Het was destijds liefde op het eerste gezicht. We hebben zo’n rijk leven samen gehad: we zijn naar Noorwegen geweest, naar Disneyland, Engeland, Thailand.” Mark was een veelbelovende assistentmanager bij PricewaterhouseCoopers en was van plan voor dat bedrijf twee jaar in Europa te gaan werken. De familie gaat ervan uit dat de crimineel of criminelen op de huwelijkscadeaus uit waren. „Het is de perfecte buit: veel cash en onverzekerde dure cadeaus”, zegt Eric.

Nina en Eric prijzen de begeleiding van hun kerk en schrijven hun ogenschijnlijke kalmte toe aan hun geloof in God. „Het was echt niet Zijn wil dat Mark is vermoord, dus ik neem Hem niets kwalijk”, aldus Nina. „Het geeft ons kracht te weten dat Mark nu bij God in de hemel is. Mark zei in zijn toespraak tijdens de bruiloft zelf: ’Nina, ik zal altijd van je houden. En als dat voorbij is, zal ik van je houden tot in de eeuwigheid’.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s