Juichen voor Amstel

Standaard

Na maanden van afwezigheid is Amstel weer terug in Zuid-Afrika. Bierbrouwer Heineken treft momenteel voorbereidingen om er een eigen brouwerij neer te zetten om de dorstige Afrikanen te bedienen. Tot die brouwerij staat, moet Heineken het bier per boot vanaf Europa overvaren. De eerste scheepslading is inmiddels gearriveerd en de komst van de Amstel-blikjes werd hier en daar met gejuich ontvangen.

“De blikjes Amstel vliegen de winkel uit,” glundert Tony de Souza. De excentrieke eigenaar van Tony´s Liquor in de zwarte wijk Sunnyside in de Zuid-Afrikaanse hoofdstad Pretoria zit zelf achter de kassa, terwijl zijn personeel toekijkt. “Sinds maandag heb ik 247 kartonnetjes van 24 blikjes verkocht, 26 sixpacks en 100 losse blikjes. En dan te bedenken dat verreweg de meeste omzet nog moet worden gemaakt op vrijdag!”

Het is woensdag en bij meeste drankwinkels, waar Zuid-Afrikanen hun bier kopen, zijn de vrachtwagens van distributeur Brandhouse Beverages zojuist aangekomen met de eerste lading ´Europese´ Amstel.

Tot januari werd het populaire bier onder licentie gebrouwen door SAB Miller, de nationale biergigant. Maar Heineken wil het bier vanwege de hogere winstmarges zelf brouwen en trok de 42 jaar oude licentie in. De rechter moest er aan te pas komen en gaf de Nederlandse brouwer gelijk.

Een half jaar zat Zuid-Afrika vervolgens zonder Amstel; sommigen schakelden over op het Namibische Windhoek, echte fans dronken even helemaal geen bier. Rabo Securities verwacht dat Heineken voor 110 miljoen euro een fabriek in Zuid-Afrika zal bouwen met een capaciteit van 3 miljoen hectoliter. Tot die tijd komt Amstel per schip uit Frankrijk, Nederland en Italië.

,,Ze zijn de Amstel nu aan het uitladen. Vanaf morgen is het te koop,” zegt Oupa Tshabalala, verkoper in de Groenkloof Drankwinkel. De blikjes zijn wel kleiner, merkt hij op: 330 ml in plaats van 340 ml. Slim van Heineken en geen probleem voor de klant, verwacht Tshabalala. “De mensen zullen erg blij zijn als Amstel weer terug is.”

Dat bewijst De Souza al sinds maandag. De ondernemer met Portugese wortels wachtte de distributie niet af en stuurde afgelopen weekeinde zelf een vrachtwagen naar de dichtstbijzijnde Brandhouse-loods.

“Maandagochtend hebben we hier een enorme toren met blikjes bij de deur gebouwd: de mensen stonden te juichen voor het raam.” En ook op woensdag klinken er nog opgewonden kreten bij het passerende publiek dat de biertoren ontdekt: “Hé, Amstel is terug!” De meeste Zuid-Afrikanen wisten dat trouwens al, want Brandhouse voerde de afgelopen weken een hevige advertentiecampagne op radio, tv en in de kranten.

Hoewel het Hollandse bier duurder is dan concurrenten als Black Label en Castle verkiezen veel zwarte klanten met een smalle beurs toch Amstel. “Dat heeft met imago te maken,” legt De Souza uit. “De jongens houden hier van Amstel en van premium bier zoals Heineken. Ik verkoop ook steeds meer andere importbieren zoals Grolsch en Carlsberg.”

SAB lanceerde ruim een maand geleden Hansa Marzen Gold, dat bij afwezigheid van Amstel dat marktaandeel zou moeten inpikken. “Daar heb ik sinds maandag maar 13 kartonnetjes van verkocht,” lacht De Souza. “Dat wordt dus niks. Iedereen is dolgelukkig dat Amstel weer terug is.”

De meeste kroegen wachten echter nog even met herintroductie van Amstel tot de flesjes terug zijn in oktober. Bij een rondgang in de uitgaanswijk Hatfield blijkt het Nederlandse gerstenat nog nergens verkrijgbaar: bierdrinkende studenten hebben een afkeer van blikjes.

Bij Tops! at Spar in de blanke wijk Waterkloof kijkt men de kat nog uit de boom en staat de stapel Amstel nog onaangeroerd in de koelruimte. Toch voorspelt het olijke verkopersduo Frans Mahlanga en George Letshabo dat Amstel de strijd met Hansa vrij eenvoudig gaat winnen. “Hansa is duidelijk zoeter dan Amstel, dat zegt iedereen. Ik denk dat we zaterdag echt wel door onze voorraad Amstel heen zijn,” zegt Letshabo. Als John Hyslop de winkel binnenkomt, fleurt het duo op. “Kijk dat is een echte Amstel drinker,” kraait Mahlanga. Toch komt John even later met zes flesjes Hansa Marzen Gold bij de kassa. “Hansa en Amstel liggen erg dicht bij elkaar en ik kan het weten, want ik drink zes flesjes per dag,” biecht hij op. “In oktober ga ik zeker weer Amstel drinken, want dan zijn de flesjes terug. Maar zolang houd ik het bij Hansa, want de smaak van bier uit blikjes is toch minder.”

Terug in Tony´s Liquor klinken over de smaak juist alleen maar positieve geluiden. Maandag na sluitingstijd liet De Souza zijn personeel allemaal proeven van de ´Europese´ Amstel en hij popte ook een oude, in Zuid-Afrika gebrouwen 750 milliliter fles open, die hij had achtergehouden. “Ik was benieuwd wat de kenners van de smaak zouden zeggen en tot mijn verbazing zei iedereen dat de nieuwe Amstel eigenlijk nog lekkerder is.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s