Rechtse rakkers

Standaard

Joseph Kabwe is de pisang. Zelfs al had de taxichauffeur geld: in Lubumbashi zijn domweg geen auto’s te krijgen waar het stuur links zit! Autorijden, bureaucreatie en Congo: in Afrika is het een abc’tje.

Congo. De naam alleen al bezorgt menigeen koude rillingen. Primitieve stammen, bloedige guerrillaoorlogen en het groene monster: Joseph Conrads overweldigende jungle. Congo staat in Afrika synoniem voor gevaar.

Bureaucratie. Pogingen om de Afrikaanse chaos te organiseren, bijvoorbeeld omdat het Westen anders geen geld overmaakt, resulteren in werkgelegenheidsprojecten genaamd ministeries. De regels die de mensen daar bedenken zijn doorgaans goed bedoeld, maar willen nog wel eens naar uitpakken. Bureaucratie staat in Afrika synoniem voor gevaar.

Autorijden. Het is niet helemaal duidelijk welk land de meeste verkeersdoden per jaar telt, maar dat het ergens in Afrika is staat vast. Taxi’s, witte bestelbusjes die pas vertrekken als er twaalf mensen plus bagage in zijn gepropt, taan er te boek als vliegende doodskisten. Niet in de laatste plaats vanwege de vrij avontuurlijke rijstijl van de chauffeurs. Autorijden staat in Afrika synoniem voor gevaar.

Gilles-Benjamin Saidi Kampene is president van de Nationale Verkeersveiligheidscommissie van de Democratische Republiek Congo. De bureaucraat woont en werkt in de hoofdstad Kinshasa. Daar speelde de Belgische koning vroeger de baas, dus auto’s rijden gewoon aan de rechterkant en hebben het stuur gewoon links. „Voertuigen met het stuur aan de rechterkant veroorzaken veel ongelukken in ons land”, legde hij deze week uit aan een internationaal persbureau.

En Saidi Kampene voegt de daad bij het woord: sturen ter rechterzijde worden verboden! Maar de meeste auto’s in de zuidelijke en oostelijke provincies van Congo hebben hun stuur rechts, want in zowat alle buurlanden wordt links gereden: een malle erfenis van de Engelse kolonisator natuurlijk. Duizenden autorijders in die provincies zijn dan ook in de aap gelogeerd, Joseph Kabwe voorop. Toch is cynisme niet altijd terecht: de maatregel van Saidi Kampene zal wel degelijk vruchten afwerpen. Als de rechtse rakkers zich geen nieuwe auto kunnen veroorloven, worden de straten van Lubumbashi een stuk veiliger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s