Fortune in een bakkie

Standaard

Zelf vond ik het nogal stoer. Lekker nonchalant onderuitzakken met m´n rug tegen de cabine van een pickuptruck of staand in de laadbak de wereld voorbij zien vliegen, dansende haren. Doe mij maar 140 kilometer per uur: dit is Zuid-Afrika, zo doen we dat hier. 3VO, eat your heart out!

’…overal vlogen kinderen door de lucht en auto’s maakten wilde schuivers terwijl de kinderen over de vangrails zeilden of over de rijbanen stuiterden…’ Het was me al wel opgevallen dat ook in de hoofdstad Pretoria de straten en snelwegen bezaaid zijn met volgestouwde bakkies, zoals pick-ups hier heten. ’…wonder boven wonder kwam geen van de 18 kinderen bij het ongeval om het leven…’

De ouders van Fortune Masango betalen maandelijks 30 euro, zodat hun 12-jarige zoon elke dag op tijd op school komt. Fatsoenlijk openbaar vervoer is er niet, dus rijdt Fortune achter in een open bakkie van hun township Nellmapius naar de Sunnyside lagere school in Pretoria. Nu vecht het jongetje tegen de tranen. Zijn geschokte vader Charles zucht opgelucht nu de knaap er met een paar diepe japen in zijn hoofd genadig vanaf is gekomen, net als de andere 17. „Maar we moeten een alternatieve manier vinden om Fortune op school te krijgen.”

Vorig jaar kwamen 42 mensen per dag om het leven op de Zuid-Afrikaanse wegen. Beleid en campagnes falen, geeft de wegenautoriteit toe. Eigen schuld zou je zeggen, veel Afrikaanse automobilisten zijn cowboys die in ondeugdelijk materiaal rondscheuren. Maar Fortune en veel arbeiders en schoolkinderen in townships zijn domweg afhankelijk van een lift in een bakkie of een ritje in een taxibusje, de vliegende doodskist van Afrika. Daar is niets stoers aan.

Er is hier haast geen verkeer, redeneerde ik wanneer ik achter in een bakkie door de Afrikaanse bush raasde. Maar een klapband of een overstekende koedoeantilope had net zo dodelijk kunnen zijn. Zolang Fortune en zijn klasgenoten elke dag hun leven moeten wagen om op school te komen, stap ik liever voorin. Soms doe ik zelfs mijn gordel om.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s