Ethiopiërs tellen af naar het jaar 2000

Standaard

Nog eens aftellen naar het jaar 2000? Het kan in Ethiopië, waar in de nacht van dinsdag op woensdag de millenniumwisseling wordt gevierd. Dat gebeurt vooral thuis met familie en vrienden, zeker nu om veiligheidsredenen veel openbare activiteiten zijn afgelast.

„Voor verreweg de meeste mensen hier is dit een mijlpaal in de geschiedenis”, zegt Hans Docter, plaatsvervangend ambassadeur op de Nederlandse ambassade in de hoofdstad Addis Abeba. Ethiopië is arm en betrokken bij een gewapend conflict bij de Somalische grens. De oppositie noemt het millennium dan ook in het Amhaars ’menem yellum’, oftewel ’er is niets’. Volgens Docter viert de gewone Ethiopiër deze week wel degelijk een feestje, al dan niet met een grote hoeveelheid St.-Georgebier.

De festiviteiten zijn minder groots dan was gehoopt. „De beloofde wegen en gebouwen zijn nog niet af, Addis is een bouwput. En van veel activiteiten komt weinig terecht”, aldus Docter. Het feest op het centrale Meskelplein en een 10 kilometerloop, georganiseerd door atletieklegende Haile Gebrselassie, zijn afgelast.

Ethiopië hanteert als enige land ter wereld een variant op de Koptische kalender. Die telt twaalf maanden van dertig dagen en een dertiende maand van vijf of zes dagen. Het millennium valt bijna acht jaar later door een andere berekening voor het opstandingsjaar van Jezus. Nieuwjaar is altijd een belangrijk feest: men stuurt kaarten en viert feest. Ook komt een deel van de Ethiopiërs in het buitenland (de diaspora) doorgaans thuis. „Maar er zijn er nu veel meer mensen in de stad. Alle restaurants zitten vol”, heeft Docter gemerkt.

De steenrijke sjeik Mohammed al-Amoudi heeft een gebouw laten neerzetten waar dinsdag de Amerikaanse band Black Eyed Peas optreedt, naast een keur van nationale artiesten. Docter gaat ook. Een kaartje kost 1500 birr (120 euro), twee maandsalarissen voor de gewone Ethiopiër. De organisatoren benadrukken echter dat het concert gratis in het grote stadion te zien zal zijn. „Ik verwacht wel wat straatfeesten”, voorspelt Docter.

Ethiopië haalt nog wel eens het nieuws vanwege hongersnood. „Het gaat nu beter op het platteland”, zegt Docter. „De landbouwprijzen zijn gestegen en het heeft goed geregend de laatste jaren. Toch zijn er nog altijd 7 miljoen van de 80 miljoen mensen afhankelijk van voedselhulp.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s