Fluitje van een cent

Standaard

Als Zuid-Afrika iets niet wil, is het dat toeristen zich laten wegjagen door het geboefte dat de kloof tussen arm en rijk op onverkwikkelijke manier probeert te overbruggen. Vandaar de duizend fluitjes, elk ter waarde van 7 Rand (75 eurocent). Een goed idee.

Verplaats je even in de wandelaarster die in haar ondergoed staat te rillen op de Tafelberg, moederziel alleen. Het natte weer doet het Europese imago van Kaapstad weer eens eer aan. De Atlantische Oceaan golft in de verte, de 1086 meter hoge tafel torent onbewogen boven je. Fotomoment! Ware het niet dat twee schimmen die in de verte verdwijnen je net een scherp mes toonden en suggereerden je camera in te leveren. En of je alsjeblieft je dure wandelkledij wilde uittrekken.

Enge, waargebeurde verhalen liggen in Zuid-Afrika voor het oprapen. Piepjonge meisjes worden in townships verkracht. Zakenlui worden vanaf het vliegveld gevolgd en thuis beroofd, zo nodig van hun leven. Geen wonder dat men hier achter hoge veiligheidshekken huist. Maar toch: zolang je het slachtoffer niet kent, zijn het onverschillige statistieken.

Uitzondering is de gekrenkte toerist. Wanneer het imago van de regenboognatie klem zit, jammeren opiniemakers van angst. Eind augustus smeekte de Kaapse toerismebaas Simon Grindrod daarom om het leger, want de Tafelberg is ‘under attack’. Hij overdreef nauwelijks. Bijna elke dag is het raak: weer een roofpartij op de flanken die jaarlijks een miljoen buitenlanders trekken. Criminelen opereren als ware guerrilla’s vanuit nauwelijks te ontdekken hutten in het fynbos, het saaie maar biologisch bijzondere Kaapse gebladerte.

Miljoenen Randen aan maatregelen staan op stapel: extra patrouilles, slimme camera’s en gewapende gidsen. Andre van Breda van veiligheidsbedrijf G4S komt nu met een goedkoper en praktischer idee, maar wordt cynisch ontvangen door lokale media. Onterecht natuurlijk. G4S heeft duizend fluitjes gedoneerd, zodat wandelaars alarm kunnen slaan als een messentrekker hen belaagd. Andre trots: “Je kunt het schrille fluitje drie kilometer verderop horen!”

Verplaats je even in de wandelaarster, die twee schimmen nakijkt. Die dure wandelkledij voldoet prima tegen dat on-Afrikaanse weer hier, schiet door je hoofd, terwijl je het fluitje weer in één van je zakken propt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s