Ras en rugby

Standaard

Bhili Sibuyi sluipt nog een stukje naar voren en zoekt dan dekking achter een acaciastruik. Muisstil, met bonzende harten wachten we af. Dan kijkt Bhili om. Hij glimlacht en houdt veelzeggend zijn hand als een oor naast zijn rugbypetje. De sporen en het gekraak van takken hebben de ervaren gids van Kruger National Park niet bedrogen: olifanten! Als we na een bijzondere blik op de dikhuiden onze wandeling over de savanne vervolgen, vertelt Bhili over zijn petje.

‘Helden staat rassendebat te wachten’ schrijft de Mail & Guardian een dag later, ‘Rassenrel overschaduwt triomf van de Bokken over Engeland’ kopt de Sowetan. Twee dagen nadat het Zuid-Afrikaanse rugbyteam voor de tweede keer in de geschiedenis wereldkampioen rugby is geworden, vliegen politici en mensen met een mening elkaar al in de haren. “Een zelfde fout als na de overwinning in 1995 is onacceptabel,” vindt sportminister Makhenkesi Stofile. De Springbokken mogen dan gewonnen hebben, maar het team is te wit.

Bhili weet van niets. Hij draagt zijn groene SA Rugby petje al een week elke dag. Bhili is zoeloe en kijkt zelf liever voetbal, zoals de meeste zwarte Zuid-Afrikanen. “Ik sta vierkant achter de bokken,” bezweert de bushexpert echter. Van de savanne tot het centrum van Johannesburg: overal loopt men in rugby t-shirts. De meeste fanatieke fans zijn blank of kleurling, maar zwarte Zuid-Afrikanen verkleed als Springbok zijn gemakkelijk te vinden.

President Thabo Mbeki is slim en vloog dan ook naar Frankrijk voor de finale en was vol lof na de overwinning. Vorige week schreef hij echter in zijn nieuwsbrief dat rugby een non-raciale sport moet worden. Dat is Mbeki-taal voor: de coach moet zwarten introduceren. Blanke fans vrezen dat dit het laatste rugbyteam is dat puur op basis van klasse samengesteld is, want de regering overweegt om rassenquota voor nationale teams in te voeren. Iets waar geen zwarte Zuid-Afrikaan om lijkt te vragen.

De kans dat Bhili op zijn wandelingen tussen leeuwen, luipaarden en olifanten een kudde springbokken tegenkomt is nihil. De dieren leven in de woestijn en op hoogvlakten en komen niet voor in Kruger. Vooralsnog zijn er geen plannen om springbokken op de savanne te introduceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s