Nederlander maakt biodiesel in Mali

Standaard

Als de limousine van de Malinese president Amadou Toumani Touré in februari wegrijdt op versgeproduceerde biodiesel, komt de droom van Hugo Verkuijl uit. De Nederlandse ondernemer leidt het eerste bedrijf in Afrika dat biodiesel maakt van jatrophanootjes.

“Ik geloof dat ik door het creëren van bedrijvigheid een bijdrage kan leveren aan economische ontwikkeling, armoedebestrijding en eerlijke handel,” zegtVerkuijl, die getrouwd is met een Malinese. Hij gelooft niet in megaplantages, maar werkt met kleine boeren die rijen jatropha verbouwen tussen de gierst en de maïs. “Ik heb liever duizend velden van een hectare dan één veld van duizend hectare.”

Jatropha is een struik die op dorre grond kan groeien zonder mest of extra water vanwege de wortels die zeven meter diep gaan. Het gewas komt uit Midden-Amerika, maar Mali telt inmiddels meer dan 20.000 kilometer jatrophaheggen, mede door aansporing van het Amsterdamse Tropeninstituut (KIT). “Dat was bedoeld om erosie tegen te gaan en de vruchtbaarheid van de grond te verbeteren, maar nooit als commercieel gewas.”

De nootjes worden door Malinese vrouwen nu vooral gebruikt om zeep van te maken. “Ik krijg later vandaag de voorzitter van de vrouwencoöperatie op bezoek,” zegt Verkuijl vrijdag baan de telefoon vanuit Mali. “Glycerine is één van de bijproducten van biodiesel en we kunnen dat gebruiken om zeep van betere kwaliteit te maken. Daar is veel vraag naar, want de landelijke zeepmaker is zo goed als failliet.”

De productie van biobrandstof gaat vaak ten koste van regenwouden (palmolie) of de lokale voedselproductie. Dat is dankzij Verkuijl’s aanpak niet het geval. Zijn bedrijf Mali Biocarburant heeft boeren zaadjes gegeven om op zaadbedden te kweken tot ze 20 tot 25 centimeter zijn. De eerste oogst laat nog twee jaar op zich wachten, maar dankzij de bestaande heggen kan Verkuijl in februari als eerste in Afrika biodiesel van jatropha produceren. Elders in Afrika planten bedrijven momenteel grote velden jatropha zoals het Eindhovens bedrijf Diligent Energy Systems in Tanzania.

Mali Biocarburant krijgt financiële steun van de Nederlandse overheid (PSOM programma), KIT, het Spoorwegen Pensioenfonds en het bedrijf FM Flowermachines. Verkuijl doet niet alles zelf. Een boerenunie verwerkt de nootjes tot olie en verkoopt ze aan de Nederlander, die het raffineert tot biodiesel dat zo de autotank in kan. “We gaan lokaal produceren, verwerken en consumeren,” zegt Verkuijl, die weinig in export ziet. “Ik wordt wel door internationale energiebedrijven benaderd, maar als je op grote schaal wil produceren heb je echt waanzinnige hoeveelheden nootjes nodig.”

Het straatarme Mali is dertig keer zo groot als Nederland en telt 12 miljoen inwoners. De jatrophaoogst levert ruim duizend boeren een flinke extra duit op. “Een boer kan per dag 25 kilo oogsten en daar ongeveer 1250 CFA Franc mee verdienen.” Dat is maar twee euro, maar gemiddeld verdiend een Malinese boer slechts 750 CFA per dag. “Ze kunnen niet het hele jaar rondkomen van de jatropha maar het is een extra verdienste.” Ook krijgen ze een investeringspremie van autoproducent Kia. “Daar hebben we als eerste Afrikaanse bedrijf CO2-rechten aan verkocht,” aldus een trotse Verkuijl.

De ondernemer, officieel door KIT gedetacheerd, zit vol ideeën voor de regio. “Na twee jaar wil ik de dagelijkse leiding van dit bedrijf uit handen geven en het bedrijf Mali Biogas starten. Ook wil ik een zeepfabriek beginnen en verbeterde groentezaden importeren: allemaal economische activiteiten die elkaar versterken. Ik ben ook al in Burkina Faso bezig. Als dit allemaal lukt, veroorzaak ik toch een kleine revolutie. Dat is absoluut kicken.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s