Afrika en de gemene deler

Standaard

Tracking Development. Zo heet het wetenschappelijke project waarmee het ministerie van Buitenlandse Zaken wil achterhalen waarom Afrika de laatste halve eeuw heeft stilgestaan, terwijl Aziatische tijgers de economische wereld veroverden.

Is het de landbouwpolitiek die faalt? Zijn het de trauma’s van het koloniale verleden? Of zit het onoverzienbaar grote aantal volken, stammen en groepen de ontwikkeling van Afrika in de weg, iets waar de strak geleide overheden in het uniformere Azië minder last van hadden?

Tot oktober 2011 zullen tientallen slimme koppen hun hoofd over deze vragen breken. Misschien hadden ze van de partij moeten zijn tijdens eerste Taiwanese Filmfestival in Johannesburg. Want Taiwan is zo’n tijger. En Johannesburg is de uitzondering die de regel op het continent bevestigt: 10 procent van het bruto binnenlands product van Afrika komt uit ‘Joburg’ en omgeving.

Onbetwiste ster van het filmfestival was Richard R.C. Shih, in zijn hoedanigheid als Vertegenwoordiger van het Taipei Verbindingskantoor. Zijn pr-assistent verwarde hem zelfs even met de Ambassadeur van Taiwan, een land dat niet bestaat en dus geen ambassade heeft maar een Verbindingskantoor. Tijdens een inleidend toespraakje vroeg hij het publiek om hulp. “Dit is het eerste filmfestival dus laat ons na afloop alstublieft leren van uw commentaar.”

Absoluut hoogtepunt kwam toen een stamelende Zuid-Afrikaanse filmprofessor een opstel over Taiwanese film probeerde op te lezen van een kladblaadje. Hij liep vast vanwege het schemerlicht in de zaal, maar Shih sprong op, snelde toe en lichtte de rest van het minicollege bij met zijn mobiele telefoon. De microfoon hield hij ook gelijk maar vast. Zijn glimlach drukte die typische mix van trots en dienstbaarheid uit.

Leren van uw commentaar? Een klungelige maar nederige en praktische oplossing voor een spontaan probleem? Niet echt Afrikaans! Daar zouden massapsychologen namens Tracking Development een analyse op los kunnen laten.

Kenners van het armste continent weten echter beter en halen vaak de woorden van de Poolse meesterjournalist Ryszard Kapuscinski aan: Afrika bestaat niet. Van woestijn tot regenwoud, van apathie tot creativiteit, van Johannesburg tot Harare: het is allemaal Afrika. Grote, gemene delers zijn er niet. Benieuwd of ze er in 2011 uit zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s