Gedoodverfde president

Standaard

Jacob Zuma werd vorig jaar vrijgesproken van verkrachting, maar een corruptiezaak hangt nog altijd boven zijn hoofd. De gestudeerde elite van het ANC veracht hem, maar arme Zuid-Afrikanen dragen hem op handen. De omstreden Jacob Gedleyihlekisa Zuma (65) is de grote favoriet om eind december tot ANC-leider gekozen worden, zo bleek dit weekeinde uit provinciale voorverkiezingen. Hij is daarmee de gedoodverfde nieuwe president van het land in 2009.

Het vooruitzicht van ‘JZ’ als president vervult blanke Zuid-Afrikanen, maar ook de snel rijk geworden zwarte elite, met afgrijzen. Zijn zien in hem een potentiële potentaat, die met zijn populisme de economische voorspoed eigenhandig de nek om zal draaien. Zijn tegenstanders krimpen ineen als hij tijdens luidruchtige partijbijeenkomsten zijn favoriete zoeloestrijdlied ‘breng me mijn machinegeweer’ inzet.

President Thabo Mbeki ontsloeg Zuma in 2005 als vice-president nadat zijn naam besmeurd raakte door een corrupte wapendeal, waarvoor hij nog altijd niet aangeklaagd is. Sindsdien overleefde Zuma een rechtszaak waarin hij van verkrachting werd beschuldigd. Zijn aanhangers brulden dagelijks steunbetuigingen buiten de rechtszaal. Zuma erkende zonder condoom met de dame in kwestie gevreeën te hebben, maar zei een douche genomen te hebben om het hiv-virus te ontlopen.

Zuma heeft 17 kinderen bij 9 vrouwen. Tijdens de apartheid zat hij gevangen op Robben Eiland, leidde vervolgens de geheime dienst van de ANC in ballingschap en werd in 1999 tweede man van het land.

De enige die Zuma kan stoppen is Mbeki zelf. Hij mag in 2009 niet opnieuw president worden, maar wil wel weer de partij leiden. De doorgaans voorzichtige Mbeki beging het afgelopen jaar een aantal politieke blunders en waarschuwde afgelopen weekeinde openlijk dat ‘verkrachters en criminelen’ niet de overhand mogen krijgen in de partij. Zo’n directe aanval is ontgehoord in Zuid-Afrika en zal Zuma eerder goed dan slecht doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s