Een uurtje eerder naar bed

Standaard

De behoefte aan stroom neemt zo snel toe in Zuid-Afrika, dat de elektriciteitscentrales de vraag niet aankunnen. Gevolg: stroomstoringen en chaos.

Een dissonant gekreun stijgt op van de tafeltjes in Cafe41, een leuk eet- en drinkhuis in het Groenkloof winkelcentrum hier in Pretoria. Na een seconde duistere stilte floept een serie halogeenlampen aan de wand aan. Verstoorde maar gelaten gezichten vervolgen hun gesprekken nadat eerst een gepaste tijd gal is gespuwd over load shedding – Zuid-Afrika heeft de laatste weken stroom te weinig en daarom gaat bijna dagelijks wijk voor wijk het licht een paar uur uit.

Ik reken af en spoed mij naar de supermarkt, maar die sluit net de deuren. Zonder stroom is de beveiliging zo lek als een mandje en kunnen kwaadwillende klanten ongestoord artikelen in hun zakken laten glijden. Bij de shopping mall verderop heb ik meer geluk. Ik moet de producten wel op de tast vinden en de melk is wat warm, maar er staat geen rij voor de kassa en dat is ook wat waard.

De melk warmt nog verder op als ik mij terug naar huis door de verkeerschaos wurm. De robots, zoals verkeerslichten hier heten, zijn uiteraard ook buiten dienst. Eenmaal thuis zoemt de koelkast onverstoord. Volgens een vriend die bij het stroombedrijf Eskom werkt, slaan de onderbrekingen ons over omdat wij dicht bij drie ziekenhuizen wonen. Anderen hebben minder geluk. De wijnmaker in de Kaap kan zijn vaten niet op temperatuur houden, de kabelbaan naar de Tafelberg komt stil te staan en vanuit kantoren klinkt gevloek als pardoes duizenden computers tegelijk in slaap vallen.

Afrika grinnikt. In de rest van het continent is de infrastructuur doorgaans zo belabberd dat stroomonderbrekingen de gewoonste zaak van de wereld zijn. Net over de grens in Zimbabwe liggen kaarsen, brandhout en paraffinelampen altijd binnen handbereik en wie het zich kan permitteren heeft een generator om het bier koud te houden. Maar Zuid-Afrika was de grote broer die zijn zaakjes altijd goed voor elkaar had. Daar werd tegenop gekeken.

In een zeldzaam mea culpa heeft president Thabo Mbeki zijn excuses aangeboden aan het volk. De economie is de afgelopen jaren gegroeid als kool, maar zijn regering heeft Eskom veel te weinig geld gegeven om te investeren. Nu is het laat: een nieuwe grote krachtcentrale is pas over vijf jaar klaar. De landelijke Kamer van Koophandel waarschuwt voor een recessie. De mijnen, inkomstenbron nummer één, gingen al een aantal dagen dicht en Eskom deed zelfs een oproep aan de regering om geen grote investeringen toe te staan tot 2013.

Omdat het lang duurt voordat er meer aanbod van elektriciteit is, zijn de noodmaatregelen gericht op het remmen van de vraag – hoewel in de departementen waar die plannen bedacht worden het licht nog elke nacht nodeloos brandt. De gemeente Tshwane (oftewel Pretoria) kondigde deze week aan alle straatlantaarns en stoplichten te gaan voorzien van spaarlampen en de geplaagde energieminister Buyelwa Sonjica dreigt zelfs stroom op de bon te doen.

Om de ANC-bewindsvrouw te helpen schakel ik inmiddels braaf alle ‘onnodige’ lichten uit. Dat scheelt nog geld ook en als iedereen het doet, levert het een behoorlijke winst op. Nog beter is het om de in plaats van op het elektrisch fornuis het eten te bereiden in de magnetron, maar aangezien ik die aanschaf niet bij Eskom kan declareren laat ik dat nog even zitten. Wel heb ik keurig de boiler uitgeschakeld toen ik afgelopen weekeinde weg was.

Absolute topper in een onlangs uitgebrachte overheidspamflet: zet eens een raam open en schakel de airconditioning uit: als het hele land dat zou doen, scheelt dat het vermogen van een volledige krachtcentrale! Dus even lekker zweten als je geen stroomonderbreking wil. Of zoals Sonjica onlangs suggereerde in het parlement: als je het land echt wil helpen, ga je eerder naar bed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s