Stress rond ‘Nederlands’ WK-stadion

Standaard

Het Nederlandse bouwbedrijf Interbeton en de Zuid-Afrikaanse partner Grinaker-LTA staan onder grote druk bij de bouw van één van de stadions voor het wereldkampioenschap voetbal in 2010. Eind vorige maand kwam de rechter er aan te pas om de bouwers in de kuststad Port Elizabeth tot spoed te manen. Wereldvoetbalbond Fifa beslist op 29 april of het stadion geschrapt moet worden voor de Confederations Cup in 2009, een belangrijke test voor het WK.

De gemeente Nelson Mandela Bay, waaronder Port Elizabeth valt, heeft een spreekverbod opgelegd aan de bouwbedrijven. Een verzoek van deze krant om de bouwplaats te bezoeken werd ook na herhaald aandringen genegeerd. Het maken van foto’s werd deze week alleen buiten de hekken toegestaan. “De opdrachtgever heeft ons nadrukkelijk te verstaan gegeven dat we niet met de pers mogen praten en dat alle contacten via de gemeente moeten lopen,” aldus Arjan Zijlstra van Interbeton, een dochterbedrijf van de Koninklijke BAM Groep.

De projectleider van de gemeente houdt ondertussen vol dat het stadion op tijd klaar komt. “Als er geen tyfoon komt – en daar hebben we geen controle over – zal het stadion grotendeels klaar zijn in december,” aldus Errol Heynes tijdens een persbriefing. Hij geeft wel toe dat er grote risico’s zijn, zoals bij de montage van het dak tijdens het stormachtige einde van het jaar. Port Elizabeth staat bekend als Windy City en de vrees bestaat dat de hijskranen nauwelijks kunnen functioneren. Bovendien liggen in Zuid-Afrika altijd stakingen van ontevreden personeel op de loer.

Interbeton en Grinaker-LTA zitten beide voor de helft in een consortium dat een gloednieuw stadion bouwt voor 45.000 toeschouwers. De kosten bedragen inmiddels 1,5 miljard Rand (125 miljoen euro). Twee weken geleden maande rechter Jos Jones de aannemers tot spoed. Tijdens het kort geding maakte de gemeente duidelijk dat het een ramp zou zijn als het stadion niet op tijd klaar is voor de Confederations Cup die 11 juni volgend jaar begint. “Dat levert onherstelbare schade op omdat hotels en pensions al miljarden Rand hebben geïnvesteerd,” aldus een zegsman.

Grinaker-LTA en Interbeton benadrukten tijdens de rechtszaak dat ze hun goede reputatie niet zullen verkwanselen door het stadion te laat op te leveren. Grinaker-directeur Mark Bicknell zei dat de gemeente vanaf het begin van de bouw vooral zelf verantwoordelijk is geweest voor opgelopen vertraging. De twee bedrijven verzorgen ook de herbouw van Soccer City in Johannesburg, waar de openingswedstrijd en de finale van het WK zullen worden gespeeld.

Interbeton werkt met zes Nederlanders in Port Elizabeth, waarvan enkelen normaal werkzaam zijn voor de gespecialiseerde zustermaatschappij HBM Stadien- und Sportstättenbau. Ook 25 voormannen uit Bangladesh en de Filippijnen zijn in dienst van het Nederlandse bedrijf. De rest van het personeel is lokaal geworven. Drie torenkranen en twee rupskranen zijn ‘Nederlands’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s