Zwanenzang voor Zuid-Chinese tijger?

Standaard

Paniekerig Chinees schettert over de vlakten van het Zuid-Afrikaanse Laohu Valley reservaat. Vanuit het gras klinkt een nog verontrustender geluid: het wanhopige gemekker van een vier dagen oud tijgertje. De duisternis valt en in de verte jammeren jakhalzen. Als moeder Cathay haar welpje niet komt halen, is het einde van de Zuid-Chinese tijger weer een stap dichterbij.

„Het was onze eigen schuld”, erkent Li Quan nadat een drama is afgewend. „We hadden niet verwacht dat Cathay haar kleintjes nu al mee naar buiten zou nemen.” Pas als Quan de koplampen van haar Toyota Landcruiser op het buitenverblijf zet, vlucht Cathay naar binnen met het welpje dat ze een uur lang in haar bek heeft meegetorst. Het andere tijgertje wordt snel in een handdoek gewikkeld en naar binnen gebracht door Quans Chinese assistent, luisterend naar de naam Tigris.

Een gisteren verschenen rapport, mede samengesteld door het Wereld Natuur Fonds (WNF), schetst een inktzwart beeld van de wereldwijde biodiversiteit. Het toekomstperspectief van de Zuid-Chinese tijger is al tijden somber: zestig Zuid-Chinese tijgers leven in dierentuinen en slechts 10 tot 30 exemplaren lopen nog vrij rond. Cynici menen dat de ondersoort niet meer te redden valt. Het redden van een ondersoort door middel van een fokprogramma is immers haast ondoenlijk en nog erger: tijgers horen niet in Afrika.

„We hebben geen keus. In China is het woongebied van de tijger door mensen ingenomen. De Chinese overheid heeft beloofd reservaten in te richten, maar dat gaat veel te langzaam”, vertelt Quan. Haar huwelijk met de Londense bankiersmiljonair Stuart Bray is cruciaal voor haar droom om de tijger te redden. „Hij houdt van mij en doet alles om mij gelukkig te maken.”

Alle vijf overgebleven tijgersoorten zijn bedreigde diersoorten, maar de Zuid-Chinese variant is op sterven na dood. Volgens de meeste roofdierenexperts en het WNF heeft het geen zin om miljoenen dollars in de redding van deze ondersoort te pompen – zeker omdat de genetische verschillen met bijvoorbeeld Bengaalse tijgers gering zijn. „De Zuid-Chinese tijger lijkt het meest op de oertijger”, verdedigt Quan haar project Safe China’s Tigers. Bovendien wekt ze met haar inspanningen veel aandacht voor het belang van natuurbehoud in het niet al te milieubewuste China.

Behalve nageslacht produceren moeten de tijgers in de weidse Vrijstaat-provincie ook weer leren jagen, iets waar ze in gevangenschap niet aan toe kwamen. Het luie gerol van de mannetjestijger onder de struik doet echter het ergste vermoeden. Quan: „Tiger Woods heeft nog nooit iets gevangen, voor zover we weten.”

De redding van de ondersoort hangt grotendeels van Tiger Woods af. Deze jongeman eet graag mee als de wilde Cathay en Madonna een blesbok hebben verschalkt, maar de charmes van de dames lieten hem tot voor kort koud. De inderhaast ingevlogen dierentuintijger Stud 327 voelde zich al helemaal geïntimideerd door de stoere tijgerinnen. De komst van deze concurrent inspireerde Tiger Woods echter tot grootse daden. Na een eerste welp in november kreeg Cathay er op 30 maart nog twee en ook Madonna is hoogzwanger.

De Zuid-Afrikaanse overheid heeft inmiddels bepaald dat de tijgers niet losgelaten mogen worden in het enorme Laohu Valley wildreservaat, omdat ze niet op de Afrikaanse vlakten thuishoren. Volgens Quan kunnen de tijgers echter ook leren jagen in het kleinere gebied waar ze nu rondlopen. Einddoel is een gezonde populatie van Zuid-Chinese tijgers in China, nadat ze hun fokprogramma en jachtles in Zuid-Afrika tot een goed einde hebben gebracht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s