Mozambique blij met prins

Standaard

Een oerkreet klinkt en tranen biggelen over de wangen van breedgeschouderde mannen. De Mozambicaanse obers kijken elkaar veelbetekenend aan. In het zwarte binnenland mag voetbal de populairste sport zijn, op het strand is het rugby. Een uitoverwinning van de ‘Springbokken’ op het gevreesde Nieuw-Zeeland: de zaterdag van de blanke Zuid-Afrikaanse badgasten niet beter beginnen.

“Zeker 95 procent van onze toeristen komt uit Zuid-Afrika,” schat Armando de Almeida, die de Carioca Bar op het eiland Inhaca (spreek uit: Ienjaka) bestiert. Het Afrikaanse land wordt
Binnenkort een vaste bestemming van prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Het paar laat daar een huis bouwen, waar zij in alle stilte van hun vakanties hopen te gaan genieten

De Portugees De Almeida woont al weer negen jaar in Mozambique en op de vraag waarom stroopt hij met een brede glimlach zijn mouwen verder op. “Het is hier midden in de winter en we zitten hier in een heerlijk zonnetje aan de Indische oceaan. Wat valt er nog uit te leggen?”

Het krappe terrasje van De Almeida’ barretje zit staat midden in een dorp van rieten huisjes, waar vooral arme, Sjangaan sprekende Mozambicanen wonen. “Bezoekers betalen tegenwoordig eilandbelasting waarmee het dorp zou worden opgeknapt, maar ik zie helemaal niets gebeuren. Dat geld zal wel in de zakken vak een paar dikke heren belanden,” zegt de Portugees zonder zweem van frustratie. Binnenlands toerisme is er nauwelijks in de strandoorden: “Zelfs hier dicht bij de hoofdstad Maputo komt er niemand, want de commerciële veerboot is te duur en het goedkopere schip van de overheid is stuk.”

‘Mozambique is baie lekker’, vinden veel Zuid-Afrikanen. Ze overspoelen kustplaatsen als Xai Xai, Inhambane en Pemba. “Die komen vooral voor watersporten als snorkelen, duiken en waterskieën,” zegt Mario Cuco. Volgens de assistent-manager van Inhaca’s Pestana hotel komen zijn gasten echter vooral om te vissen. “Je kunt hier barracuda’s en andere grote kanjers vangen,” knipoogt hij. Maar het is laagseizoen en de 39-jarige Cuco doet het rustig aan. “Er komt nu alleen een boot op zaterdag en zondag, maar vanaf september wordt het druk.”

De 18-jarige Eddie is een van de vele snotneuzen die rondhangt in het haventje, vanwaar de dorpelingen in hun prehistorisch aandoende zeilbootjes (dhows) uit vissen gaan. Hij leidt toeristen maar wat graag rond met zijn allervriendelijkst brabbelengels. Mozambique kent vele Eddies in kustdorpen als Inhaca, Tofo en Barra. Vaak komen ze niet verder dan gestruin over de zandweggetjes. “De kust is warm en in de zomer erg vochtig. Kijk hier groeien kokosnoten en daar mango’s,” wijst Eddie. Na gedane zaken en een behoorlijke tip maakt zijn glimlach plaats voor zielig gebedel om extra geld.

De Almeida kijkt op als hij hoort van de vakantieplannen van prins Willem-Alexander en zijn familie. “Dus hij verkoos dit boven de Middellandse Zee? Goed voor hem en heel goed voor Mozambique.” Hij vermoedt dat de prins zal neerstrijken in één van de fonkelnieuwe resorts, waar rechtstreeks vanuit Zuid-Afrika heen gevlogen wordt. “Handig voor al die rijkelui die Maputo gevaarlijk vinden, terwijl Zuid-Afrika zelf veel crimineler is,” schampert de Portugees.

De ommuurde wooncomplexen met zwaarbewapende wachters en alerte camera’s zijn bij uitstek een exportproduct van Zuid-Afrika. Veel rijke blanken én zwarten wonen ook in hun eigen stad in een dergelijk zwaar beveiligd fort. “Zuid-Afrikanen zijn eigenaardig. Het meest bizarre tafereel is wanneer ze met een boot op een trailer de kortere route door het Krugerpark naar Mozambique nemen – ze houden van de hobbels en de olifanten op de weg,” grinnikt De Almeida. Hij suggereert de prins dan ook om gauw wat traditionele Zuid-Afrikaanse gebruiken te leren: “Op het strand een ontbloot bovenlijf, hengel in ene hand, bier in de andere. En noem de traditionele braai nooit een barbecue!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s