Schelden op de Dutchmen

Standaard

De rugbywereld is door en door verrot en staat onder controle van ‘Dutchmen’. Luke Watson was al niet populair bij de fans van de Springboks, maar met deze uitspraak heeft de 24-jarige Zuid-Afrikaanse international het definitief verbruid. Voor de goede orde: niemand wordt hier voor Nederlander uitgescholden. ‘Dutchmen’, ‘planks’, ‘rock spiders’ en ‘hairy backs’ zijn Engelse beledigingen voor Afrikaners – vergelijkbaar met racistische termen als kaffer, neger of inboorling voor zwarte mensen.

Luke had beter moeten weten. Zijn vader Cheeky Watson was tijdens de apartheid een van de eerste blanken die samen met zwarte landgenoten rugby speelde, in de jaren 70 een ongekende daad van verzet. Onder druk van landelijke politici werd zoonlief Luke daarom vorig jaar geselecteerd voor de Springboks, ook al vond de bondscoach hem te klein voor de internationale top. Het Zuid-Afrikaanse rugbyteam is van oudsher de totem van Afrikaners – een politiek correcte speler als Watson moest daar verandering in brengen.

Dat liep uit op een fiasco. “De mannen die links en rechts van mij zaten in de kleedkamer verachtten mij om wie ik ben,” klaagde Watson vorige week. Hij had zijn selectie aanvaard omdat zijn vader met zwarte rugbylegendes zijn leven had gewaagd voor vrijheid en democratie, maar het kostte Watson moeite “om niet op het Springbokshirt te kotsen”.

Aanvoerder Victor Matfield zei gisteren dat het juist Watson was die zich afzonderde. Alle pogingen om hem bij het team te betrekken, liepen stuk op diens superioriteitsgevoel. En dat is waarom de term ‘Dutchmen’ zo steekt. Want sinds de van oorsprong Nederlandse, Duitse en Franse kolonisten zich in Zuid-Afrika losmaakten van hun moederlanden, waren het de Britten die de Afrikaners onteigenden, in concentratiekampen stopten en op hen neer keken. En hoewel de rooinekken en de harige ruggen elkaar tegenwoordig meestal goedmoedig beschimpen – zitten de historische littekens diep.

Rugby, braai (barbecue) en bier zijn integraal verbonden met de Afrikaner cultuur. Zelfs het ANC begrijpt dat en besloot deze week dat het – volgens sommigen besmette – Springbokembleem niet hoeft te wijken voor de proteabloem dat andere nationale sportteams als symbool hebben. Als Luke Watson voor de zoveelste keer het probleem van de blanke monocultuur in de rugbywereld aan de kaak had willen stellen, had hij beter met een constructieve suggestie kunnen komen dan zelf op een bevolkingsgroep te gaan schelden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s