Relativeren kan later

Standaard

Vijf baby-Barackjes en drie mini-Michelles kwamen woensdag ter wereld in het New Nyanza ziekenhuis in Kisumu. Niet alleen de aanstaande Amerikaanse president wordt met talloze vernoemingen geëerd in de streek van zijn overleden Keniaanse vader, ook de naam van de aanstaande ‘first lady’ is razend populair.

Pamela Adhiambo beviel van een tweeling tijdens de verkiezingsnacht – de namen voor het jongetje en het meisje waren direct duidelijk: “Ik had mijn besluit al lang voor de verkiezingen genomen. Zelfs als Obama niet had gewonnen, had ik mijn kinderen Barack en Michele genoemd.” En nou maar hopen dat de koters door hun namen gemotiveerd worden om net zoveelte bereiken als het Amerikaanse koppel, fluistert Adhiambo er in de ziekenhuisgang nog snaaks achteraan.

Terwijl Afrikaanse analisten over elkaar heen buitelen met relativering van de invloed van Obama’s winst op het continent van zijn vader, heeft in Kenia voorlopig niemand zin in nuances. Malik, de halfbroer van de aanstaande president, heeft het er echter maar moeilijk mee. Hij krijgt immers alle visite over de vloer in ‘Obama-dorp’ Kogelo. Eerst heeft Malik al een dure televisie moeten kopen en nu gaat zijn veestapel eraan. Tweehonderd kippen en tientallen geiten legden al het loodje en na de overwinning werden ook wat van zijn koeien opgepeuzeld. Op straat smeken voorbijgangers Malik om geld. “Ze denken allemaal dat ik nu een miljonair ben!”

Superster van Kogelo is echter de 86-jarige Mama Sarah Obama, die op 16-jarige leeftijd met Baracks opa trouwde en door de aanstaande president als ‘granny’ wordt beschouwd. “We gaan hem bezoeken in Amerika, maar ik weet nog niet wanneer,” liet ze via Obama’s halfzus Auma weten. Oma zelf spreekt alleen Luo, de taal van één van de grootste stammen in Kenia. Bij die ontmoeting wil ze diens favoriete kostje, chapati, bereiden. “Hij moet snel werk maken van ontwikkelingsprojecten in de Verenigde Staten en Kenia,” gaf ze nog wat gratis advies.

Over de veiligheid van de eerste zwarte Amerikaanse president hoeft niemand zich volgens Sarah Obama druk te maken. “Dat heeft geen zin, want God zal met hem zijn.” En terwijl haar dorp met zang, dans en trommels blijft doorvieren en Malik nog maar een geit slacht, sluit oma zich aan bij de relativerende commentators. “Eigenlijk begint Barack gewoon aan een nieuwe baan, een baan bij de overheid.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s