Lesotho ziet het licht

Standaard

Philips gaat jaarlijks 15 miljoen spaarlampen produceren in het straatarme Afrikaanse koninkrijk Lesotho. “Dit is geen liefdadigheid”, benadrukt het bedrijf.

“Als dit terrein straks vol industrie staat, dan zijn de omliggende heuvels binnen mum van tijd bezaaid met huisjes en krotten.” Stephen Walker maakt een weids armgebaar naar het golvende, landschap rond het stalen geraamte van de nieuwe fabriek. Wolken die geleend lijken van oude Hollandse meesters dempen de Afrikaanse hitte die in dit lager gelegen deel van Lesotho gewoon is. De Philips-blauwe dakplaten liggen klaar. Nog wat bureaucratische obstakels slechten en dan gaat Lesotho CFLi-lampen produceren, zegt de lokale general manager monter.

Lesotho wordt soms met wrange ironie het Zwitserland van Afrika genoemd. Geheel omgeven door Zuid-Afrika heeft de lokale Basotho-bevolking buitenstaanders altijd buiten de deur weten te houden. Achter de Philips-fabriek, net buiten de hoofdstad Maseru, doemen de eerste plooien van het Maluti-gebergte op. Maar waar de doorsnee Zwitser welvarend is, zijn de meeste Basotho al eeuwenlang straatarm.

Philips kwam twee jaar geleden in actie toen de VN electronicabedrijven opriep meer in ontwikkelingslanden te produceren, zegt Luc Escoute in zijn kantoor in Johannesburg. “Dit is geen liefdadigheid,” benadrukt de Fransman, general manager van Philips Lighting South Africa. “Als we niet hadden gedacht dit winstgevend te kunnen maken, was het nooit van de grond gekomen.” De afgelopen decennia sloot Philips fabrieken in Zuid-Afrika, Kenia en Egypte. “We wilden geen gefragmenteerde productie, maar dat beleid wordt nu enigzins omgekeerd,” aldus Escoute.

Tegenover de voordelen van lokale productie en montage van de spaarlampen, staat verlies aan volumevoordelen van Chinese fabrieken die jaarlijks samen zo’n 15 miljard CFLi’s uitspugen. “Het is niet zo dat we de kosten voor de consument hier enorm omlaag kunnen brengen. We verspreiden vooral de welvaart beter over de wereld,” zegt Walker, die tijdens zijn bezoek aan de bouwplaats links en rechts wordt aangeklampt.

“Klopt het dat dit een Philips-fabriek wordt?” De 41-jarige bouwvakker Jeremia Phirieahae fleurt op na Walkers ja. “Wij moeten praten”, zegt hij geheimzinnig. Bij Walker thuis staat ook al een koppel om werk te bedelen. “We zijn nu vooral op zoek naar hooggeschoold technisch personeel, de moeilijkste posities om lokaal te recruteren. Maar ik schrijf al deze namen op. Dat deze mensen naar me toekomen betekent dat ze meer initiatief tonen dan de meeste anderen. Dit stel heeft geen enkele scholing, maar dat betekent niet dat ze niet wat simpel werk kunnen doen.”

In januari kunnen zo’n 150 Basotho aan de slag met het monteren van spaarlampen. Eerst gebeurt dat nog met kant-en-klare pakketjes uit China. In april gaat de fabriek met 450 personeelsleden ook het duurste en ingewikkeldste deel van de lamp vervaardigen: de brander. Uiteindelijk moet de fabriek 15 miljoen spaarlampen leveren.

Driekwart van de lampen uit Lesotho is bestemd voor de grote Zuid-Afrikaanse markt. Maar die tot voor kort veelbelovende economie wordt momenteel niet alleen geteisterd door de wereldwijde economische malaise, maar ook door structurele stroomtekorten. Walker optimistisch: “Als morgen iedereen in Zuid-Afrika overstapt op onze CFLi’s is het elektriteitsprobleem in één klap opgelost en hoeft er geen enkele kolencentrale meer gebouwd te worden.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s