Zuma zoeken

Standaard

Niets lijkt het presidentschap voor ANC-leider Jacob Zuma in de weg te staan.

Suikerrietvelden, deels florerend en deels verwaarloosd nadat blanken hun boerderijen moesten teruggeven aan Zoeloe-families die er voor de kolonisatie woonden. Heuvels met koeien en geiten die door traditioneel geklede mannen door weelderige velden worden geloodst. Dan weer een stoffig dorpje, waar vrouwen prullaria verkopen. Een autorit door Zoeloe-land spreekt boekdelen.

Verderop mzijn er opeens graafmachines en asfalteerders. Doel van alle bedrijvigheid is KwaNxamalala. Wie de nederzetting binnenrijdt, ziet tussen de lemen hutten en huisjes met golfplaten daken een groot winkelcentrum in aanbouw. De jongeren blijken er opmerkelijk goed opgeleid, vooral de meisjes.

“Kijk, daar op de heuvel. Dat is het huis van Jacob Zuma”, wijst Sebenzile Shange. Ook haar scholing is door de ANC-leider en suikeroom van zijn geboorteregio betaald. Zuma’s ongeletterdheid wordt vaak tegen hem gebruikt, maar de leergierige, pientere politicus heeft veel van zijn educatie ingehaald als gevangene op Robben Eiland. Bovendien kent hij de wet van de straat. Zoals een Zoeloe-gezegde luidt: een herder heeft zware tijden meegemaakt en kan daarom vechten en voor zichzelf opkomen.

Sebenzile studeerde in Johannesburg en runt nu een dorpsloket in KwaNxamalala. In Nkandla is laatst een enorme supermarkt/warenhuis geopend. “Dankzij bemiddeling van Zuma”, zegt basisschoolleraar Sipho Mkhize. De meeste mensen schrijven alle recente vooruitgang toe aan de opkomst van ‘hun’ Zuma.

We staan voor Zuma’s poort tegenover twee agenten. De modern uitgevoerde hutten heeft Zuma volgens justitie met steekpenningen van een Frans wapenbedrijf bekostigd. Die corruptiezaak is het enige wat hem nog van het presidentschap kan afhouden, de verkiezingen zelf zijn een democratische formaliteit. Na wat gebabbel weet Sebenzile ons bij MaKhumalo binnen te loodsen, de oudste van Zuma’s vier echtgenotes.

Ze schaamt zich dat ze niet gekookt heeft. We hadden immers geen afspraak. Ze heeft alleen biscuitjes en priklimonade. MaKhumalo is een oude, traditionele vrouw, die tijdens Zuma’s gevangenschap en ballingschap alleen in Nkandla woonde. Aan de muur hangt een schilderij van Zuma in luipaardenvel en de uitspraak van Malcolm X dat je een samenleving kan verbeteren door vrouwen onderwijs te bieden. De meest veelzeggende woorden hangen ernaast en lijken rechtstreeks bedoeld voor Zuma’s concurrent, ex-president Thabo Mbeki. “Ik wens mijn vijanden een lang leven toe, zodat ze al mijn successen kunnen zien.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s