Jezus Redt taxibusjes

Standaard

Nederlanders vinden het niet zo relevant dat de elektriciën God op plek één zet, dat de eigenaar van het internetcafé meent dat alleen Jezus mag oordelen of dat de kapper dol is op Psalm 75. In het West-Afrikaanse land Ghana ligt dat anders. Hoewel het eeuwenoude geloof in een geestenwereld en de cruciale rol van overleden voorouders geenszins overboord zijn gegooid, zijn de meeste Ghanezen overtuigd christen. En dat mag iedereen weten.

Dus heet een groentenwinkeltje in een Westelijk kustplaatsje My God Is Able en verorberen mensen hun lunch bij de Holy Trinity Chop Bar, waar een illegaal gevangen stuk aap en gebraden bosantilope grif over de toonbank gaan. In de door de Saharawind Harmattan verstofte hoofdstad Accra is het al niet anders. Van God First Electricals tot het Only Jesus Can Judge Internet Café smeken de handelaren met de naam van hun winkel om steun van boven.

Psalm 75 Wigs verkoopt pruiken. Hoewel de bijbeltekst waarschuwt voor de ‘trots van de zondaar’, is deze winkel juist een nest van ijdelheid. Jongedames die het zich kunnen veroorloven kopen elke week ‘nieuw haar’. “Op die manier hebben hun partners het idee dat ze steeds met een nieuwe vrouw naar bed gaan – absoluut essentieel om hun interesse vast te houden,” legt een Ghanees uit. Een pruik geldt in Afrika dan ook als één van de meest attente cadeautjes die mannen voor hun vriendinnetje kunnen kopen.

Natuurlijk snappen de meeste Ghanese zakenlui ook wel dat succes afhankelijk is van gezond verstand, creativiteit en hard werken, maar een vrome naam voor de winkel blijft essentieel. Ook goede eigenschappen larderen de geschilderde puien. Zo kan je kopietjes maken bij de Humility Printing Press en koopt men motorolie bij Love & Joy Consumables. Moslims doen boodschappen bij Allah is Peace.

Wie na een dag vissen in het Praise Yehova bootje en een rit in het Jesus Saves taxibusje genoeg heeft van religie, kan bij een een handjevol seculiere varianten terecht. Maar of het kipresuarant Don’t Mind Your Wife en het tuincentrum Vibration Spot hun naam slim gekozen hebben, valt te betwijfelen. En wat te denken van de een paar biertjes bij de For The Road Drinking Spot?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s