Vuilspuiterij

Standaard

Verkiezingen staan pas over twee maanden op de rol in Zuid-Afrika, maar het valt te bezien of de campagne nog zal uitstijgen boven het huidige Nationaal Kampioenschap Moddergooien. Chef Vuilspuiterij is Julius Malema (27), de grofgebekte leider van de ANC-jeugdliga. Of hij zijn held Jacob Zuma, presidentskandidaat van het grotemensen-ANC, een dienst bewijst valt te betwijfelen.

Sinds Malema vorig jaar tot jeugdleider werd gekozen, haalt hij wekelijks de kranten. Hij zei bereid te zijn “de wapens op te pakken en te doden voor Zuma”, meende dat de vrouw die de ANC-leider van verkrachting beschuldigde een “fijne tijd” had gehad, beschimpte het “nepaccept” van de onderwijsminister en noemde alle oppositiepartijen “contrarevolutionairen”. De corruptiezaak tegen Zuma is in zijn ogen irrelevant: “Als Zuma corrupt is, willen we hem met al zijn corruptie. We willen hem met al zijn zwakheden.”

Malema’s rethoriek jaagt de blanke én zwarte elite de stuipen op het lijf. “Als zulke mensen hier de dienst gaan uitmaken, zijn wij weg,” klinkt het vaak rond de ‘braai’ – waar emigratieplannen vast gespreksonderwerp zijn. Zuma zelf beschouwt Malema als jonge hond, die af en toe achter straf verdient. Sommigen zien een snaakse ANC-strategie, waarbij Malema de ongeletterde massa’s moet aanspreken en Zuma’s sussende commentaren de rest van de bevolking.

Toch noemen ook ANC’ers hem “een schande voor onze jeugd” die een “vliegticket naar Timboektoe” moet krijgen tot na de verkiezingen. Want de jeugdvoorman is op ramkoers. De bij Zoeloes populaire Inkhata is volgens hem een “Mickey Mouse-partij”, ANC-splinter Cope een “stelletje boosaards die nooit glimlachen” en oppositieleider Helen Zille (DA) “racistisch, kolonialistisch en imperialistisch” – DA-partijvoorzitter Joe Seremane’s rol is “glimlachen naar de blanke bazin”.

Met name die laatste aanval beheerst nu media. De Kaapstadse burgemeester Zille vocht als blanke journalist tegen de apartheid en Seremane zat vast op Robben Eiland. Nadat Malema ook nog eens een debat weigerde met de DA-jeugd, omdat hij zich niet inlaat met “tuinjongetjes van de racistische Zille”, was de maat vol en Zille schold terug dat hij een onbesneden kereltje (inkwenkwe in Xhosa) is.

ANC-penningmeester Mathews Phosa was er als de kippen bij om te benadrukken dat Zille’s man ook niet besneden is. “Ze is hysterisch. Als ze met modder gaat gooien… er is een hoop modder… dan gooien we gewoon lekker terug.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s