Afrikaner trots

Standaard

De expositie is volgens de curatoren van het ‘erfenissentrum’ een “riskante onderneming” waarmee “niet iedereen het noodzakelijkerwijze eens is”. Ze stellen bovendien dat het “helaas onmogelijk was om alle aspecten van deze periode te behandelen”.

De blanke Afrikaners van Zuid-Afrika zijn de weg kwijt. “Hebben wij een geschiedenis om trots op te zijn? Onze conservatieve waarden en normen? Onze taal?” Ja, is de conclusie van de geïnterviewden in de slotvideo van het museum bij het Voortrekker Monument – en in beeld dartelen blanke en zwarte kindertjes vrolijk samen rond. De expositie probeert uit leggen waarom en waarop die trots van toepassing is.

Het Voortrekker Monument is een kubusvormig megagedrocht dat in 1938 in Pretoria werd neergezet om het heldendom te prijzen van de Boeren, die in de 19e eeuw met ossenwagens de door Britten bezette Kaap verlieten en noordwaarts trokken. Dat daar al zwarte volken woonden komt alleen in de beeldhouwwerken voor als hun achterlijkheid en achterbaksheid moet worden benadrukt. Het is de plicht van Afrikaners “om Zuid-Afrika een land van blanken te maken,” zei Afrikaner leider D.F. Malan destijds.

Anno 2009 heeft een stichting er een bescheiden museum naastgezet, dat aan de vele internationale bezoekers moet uitleggen waar men in de 20e eeuw in vredesnaam mee bezig was – “met als doel recht te doen aan de geschiedenis, rol en bijdrage van Afrikaners aan Zuid-Afrika op een eerlijke en objectieve (zo veel mogelijk) manier”.

Deze “riskante onderneming” beschrijft de Afrikaners als een Astrix-volkje dat eerst dapper vocht tegen de Britten (maar het onderspit dolf), daarna tegen armoede (“n sukkelbestaan”) en vervolgens tegen internationale sancties. Af en toe wordt droogjes toegevoegd dat steeds meer ‘swart mense’ zich tegen de apartheid verzetten “met als gevolg honderden onschuldige burgerslachtoffers”. In plaats van het geweld tegen de ondrukten te veroordelen, is er een afdeling over “n Uitstekende Weermag” waarin successen in uiterst dubieuze oorlogen in buurlanden worden gevierd.

Mijn Afrikaner vrienden zijn trots op hun taal en hun manier van leven – en gelijk hebben ze! Voor een beter begrip van de twintigste eeuw zouden alle drie miljoen Afrikaners echter naar het briljante Apartheidsmuseum in Johannesburg moeten. Dan gaan wij met z’n allen naar het ‘erfenissentrum’ in Pretoria voor een beter begrip van de Afrikaner identiteitscrisis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s