Oost-Groningen

Standaard

Britse europarlementariërs die sinds vorig jaar hun echtgenoot, dochter of neefje niet meer in dienst mogen nemen als (goed)betaald assistent, zullen knarsetandend – of vol bewondering – naar voormalige kolonie Oeganda kijken. Het personeelsbeleid van president Yoweri Museveni lijkt er volledig op gericht ervoor te zorgen dat zijn familie onder de pannen is. Net als de Britse en een handjevol andere Europese politici vindt hij dat zijn eigen – en aangetrouwde – bloed nou eenmaal het beste te vertrouwen is.

De arme Museveni kreeg onlangs een storm van kritiek over zich heen toen hij ook nog eens zijn vrouw Janet aanstelde als minister. Ze kreeg de verantwoordelijkheid voor de noordoostelijke regio Karamoja, dat vaak het toneel was van gewapende conflicten en nu bekend staat als bodemloze put voor ontwikkelingsprojecten. Volgens de president vertikten ’s lands voorname politici naar het Oost-Groningen van Oeganda af te reizen.

“Misschien kan Janet me helpen, want de elite wil niet,” legde Museveni uit. “Het is te onderontwikkeld, ik ga niet,” zou een kandidaat hem hebben verteld. Eerder schopte mevrouw Museveni het al tot lid van het Oegandese parlement. “Ik zei nog: nee, ik wil niet dat mijn vrouw hierbij betrokken raakt. Maar de partijleden wilden haar en ze kreeg uiteindelijk de meeste stemmen in het hele land,” aldus de president.

Volgens tegenstanders is het echter een ordinair gevalletje vriendjespolitiek. Eerder stelde Museveni zijn broer aan als defensieadviseur, zijn zwager als minister van Buitenlandse Zaken, zijn zoon als commandant van de ‘special forces’ en zijn dochter als secretaresse. Ook familieleden van zijn vrouw kregen baantjes in de schoot geworpen.

“Ze neemt al mijn papierwerk mee naar huis op vrijdag en werkt van huis uit als dat nodig is.” “Hij doet zijn baan prima; we hebben altijd samen gewerkt.” Dat zeiden de Britse europarlementariërs die maar niet begrepen dat het in andere Europese landen vreemd is om familieleden op een betaalde baan te trakteren.

En ook mevrouw Museveni maakt zich er – net als de Britse assistenten – niet met een jantje-van-leiden van af. Deze week bezocht ze Karamoja, als eerste regeringsdienaar in lange tijd. Ze gaf de regionale leiders onderuit de zak en eiste betere besteding van overheidsgeld in de toekomst. Ze sprak een kerkdienst toe en luisterde naar de klanken van de adungu, de lokale 9-snarige harp. Altijd nog beter dan strokarton.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s