Heksenjacht

Standaard

Wie krijgen er de schuld als de tante van premier Jan Peter Balkenende overlijdt? Juist ja: de heksen! En dan maakt het niet uit of het om een moord, een ongeluk of een natuurlijk einde gaat – aangezien het hier een belangrijk familielid van de regeringsleider betreft is er natuurlijk meer aan de hand. De oplossing ligt ook voor de hand: trommel een horde inquisiteurs op uit België. Zij kunnen er met hulp van de politie, leger en toverdrankjes voor zorgen dat de heksen hun misselijke rol bij de dood van de tante opbiechten.

Bovenstaande is natuurlijk een idioot verhaal, maar dan toch vooral omdat het waar gebeurd is. Vul voor Balkenende de naam van de Gambiaanse president Yahya Jammeh en vervang België door het nabijgelegen Guinee en de belangrijkste gegevens zijn bekend van de heksenjacht die momenteel het leven van duizenden dorpelingen in Gambia op bizarre wijze beheerst. Deze week werden enkele honderden van hen vrijgelaten uit de gevangenis. Ze waren doodziek geworden nadat ze vorige maand op aanwijzing van de Guinese heksenjagers in de cel waren gegooid.

Nadat Jammehs tante in januari stierf marcheerden politie en leger vorige maand een serie dorpen binnen en dwongen willekeurig uitgekozen mensen – meest ouderen – plaats te nemen in een klaarstaande bus. Eenmaal aangekomen in Jammehs geboorteplaats Kanilai werden de Gambianen van hun kleren ontdaan en moesten ze vervuild ‘geneeskrachtig’ water drinken en werden ze in kruiden gewassen. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International hebben velen hierdoor nierproblemen ontwikkeld en zijn er zeker twee mensen als gevolg van de behandeling gestorven.

Het was kennelijk de bedoeling dat de ‘heksen’ die de dood van de tante op hun geweten hadden met hallucinerende middelen tot een bekentenis zouden worden gedwongen. Veel mensen zijn uit angst voor de razzia’s van politie en heksenjagers naar buurland Senegal gevlucht.

Het geloof in hekserij is wijdverbreid in Afrika. Ziekte, dood en ongelukken worden vaak geweten aan een vloek van een heks. Mensen die voelen dat ze slachtoffer zijn van zo’n vloek gaan naar een ‘heksendokter’, die tegen betaling tegenmaatregelen kan nemen. Vaak komt dat neer op wat onbegrijpelijke hocus-pocus, maar soms ontaardt het in een gemene heksenjacht. Opvallend genoeg lijken blanken gevrijwaard van Afrikaanse hekserij – Balkenende hoeft zich dus geen zorgen te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s