Rijkaard maakt dromen waar

Standaard

Wat de inbreng van Ronaldinho was bij Barcelona en hoe Franco Baresi de verdediging neerzette bij AC Milaan: een groep voormalige Zuid-Afrikaanse topvoetballers vraagt Frank Rijkaard deze week de kleren van het lijf. De oud-spelers worden opgeleid tot ‘community coach’ voor jongeren in één van de armste en gevaarlijkste wijken van Johannesburg.

“Het was een idee van de leiding van de Zuid-Afrikaanse Premier League-club BIDVest Wits FC,” legt KNVB-coach Jan Derks uit. De Nederlandse overheid betaalt en daarom waren minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) en staatssecretaris Bussemaker (Sport) gisteren van de partij om het project te openen. Maar de aandacht van de lokale media ging naar Rijkaard.

“ Het is de bedoeling dat deze ex-spelers als rolmodel functioneren voor de jeugd in de wijk Hillbrow,” aldus een enthousiaste Rijkaard. Samen met Derks nam hij de groep deze week onder handen om ze als coach te scholen: “Het zijn allemaal goede spelers geweest, dus dat is heel makkelijk praten voor ons. Je kan zien dat ze hier in Zuid-Afrika ontzettend behendig zijn en ze houden van de bal – dat moet je ook zo houden.”

Volgende week leren de oud-spelers meer over het omgaan met de jeugd van Hillbrow, een wijk waar drugs en criminaliteit het straatbeeld bepalen. “Toen wij voetbaldn was onderwijs niet belangrijk,” legt oud-voetballer John Sibeko (Witbank Black Aces) uit. “Daarom moeten velen van ons nu rondkomen met het doen van klusjes. Dankzij dit project kunnen we nu onze kennis van voetbal inzetten om de jeugd van ons land verder te helpen.”

Gevraagd naar de samenwerking met Rijkaard begint Sibeko te glimmen. “Dit is een droom die werkelijkheid wordt. Wij kijken enorm op tegen Nederlanders als Gullit, Rijkaard en Davids – er zijn zelfs jongens in de township die Van Basten heten.” Rijkaard zegt de oud-spelers vooral uit te willen leggen dat een coach moet doseren en luisteren. Sibeko: “Hij maakt ons duidelijk dat je binnen en buiten het veld altijd kan blijven leren. Van zijn nederisgheid kunnen wij hier veel opsteken.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s