Satire

Standaard

Zuid-Afrikaanse politici kunnen heel hard lachen, bulderen zelfs. Tenministe, zolang de grap niet over henzelf gaat en de draak steekt met hun onvolkomenheden. Het doorgaans kritische documentaireprogramma Special Assignment van de publieke omroep SABC had daarom een aardige documentaire gemaakt over politieke satire, inclusief de gelauwerde cabaretier Pieter-Dirk Uys, cartoonist Jonathan Shapiro en ANC-woordvoerster Jessie Duarte. Maar deze week werd het programma voor de tweede keer uit de programmering geschrapt.

Met name Shapiro – artiestennaam: Zapiro – is al tijden de gebeten hond bij regeringspartij ANC, omdat hij de kersverse president Jacob Zuma tot voor kort afbeelde met een druppelende douchekop boven zijn hoofd. Jacob Zuma had immers tegenover de rechtsbank verklaard een douche genomen te hebben om te voorkomen dat hij met HIV besmet zou raken na seks met een jonge vrouw. Ook een strip waar Zuma op het punt staat vrouwe justitia te verkrachten, terwijl zij wordt vastgehouden door Zuma’s politieke kameraden, viel niet in goede aarde.

Zuma heeft rechtszaken geopend tegen Shapiro, tot afgrijzen van Uys. De cabaretier zelf haalt ook vaak hard uit, maar maakte tijdens de apartheid ook de leiders belachelijk en lijkt daarom op clementie te kunnen rekenen. “Verschrikkelijk,” aldus Uys. “De rol van de president is het beschermen van de vrijheid van meningsuiting, maar nu klaagt hij een striptekenaar aan die die vrijheid gebruikt!”

Behalve Uys en Zapiro kent Zuid-Afrika nauwelijks politieke satire, misschien op fastfoodketen Nando’s na. De kippenbakkers steken regelmatig de draak met bekende figuren, maar werden onlangs door de ANC Jeugdliga bedreigd met “militante actie” omdat hun leider Julius Malema belachelijk was gemaakt. Ook een speciale aanbieding geïnspireerd door Zuid-Afrika’s weigering van de Dalai Lama (Good Karma Meal) viel niet bij iedereen in goede aarde.

Natuurlijk foeterden onze eigen premier Jan Peter Balkenende en zijn compaan Piet Hein Donner ook al eens op de satire over ons koningshuis, maar tot rechtszaken tegen Koefnoen kwam het niet en een Nova-uitzending over het onderwerp zou waarschijnlijk niet tot twee maal toe van de buis worden gehouden. De SABC is doodsbang dat de politieke bazen de documentaire zelf kwetsend zullen vinden. Meer voer voor satire zou je zeggen, want officieel is Special Assignment geschrapt
“vanwege het feit dat het proces met betrekking tot de consultatie nog niet is voltooid”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s