Crisisgeluk

Standaard

Ook in Zuid-Afrika zijn de praatprogramma’s van Ophrah Winfrey populair, maar deze week zullen de kijkers zich toch even achter de oren gekrabt hebben. Een stoet gasten kwam bij de Amerikaanse presentatrice klagen dat hun huwelijk op de klippen dreigt te lopen door de ‘economische crisis’ – onenigheid over uitgaves en baanverlies bederft hun echtelijke pret. Onmogelijke gasten om je mee te identificeren als je in Johannesburg, Kaapstad of Bloemfontein woont, want hier is het algemeen bekend dat ’s werelds financiële malaise juist talloze huwelijken van de ondergang redt.

“Dit heeft stabiliteit gebracht in gezinnen omdat mannen nu meer tijd doorbrengen met hun kinderen en echtgenotes. Mannen die doorgaans in de armen van andere vrouwen te vinden waren, zijn nu terug in bed bij hun vrouw,” aldus familiepsycholoog Luzoko Mabandla in de Sowetan, een Zuid-Afrikaanse krant die de trends van alledag feilloos in kaart brengt. Voor echtscheidingsadvocaat Lethu Majola zijn er dan ook schrale tijden aangebroken. “Echtelieden die hun partner betrappen op overspel lossen nu hun problemen liever op dan aan een dure scheiding te beginnen.”

Nationaal overspelexpert is Prince Tshabalala, een populaire dj van het radiostation Jozi FM waar hij het programma Cheaters Uyajola presenteert. Ook hij erkent dat vreemdgangers het momenteel wat rustiger aan doen, zeker omdat minaressen in Zuid-Afrika allerhande cadeautjes verwachten. Volgens Tshabalala doen vooral de klassieke suikeroompjes het rustiger aan. “Ze bellen naar ons programma en zeggen dat ze nauwelijks hun eigen rekeningen kunnen betalen; uit eten in dure restaurants en stiekeme nachtjes in een hotel kunnen ze domweg niet meer betalen.”

Hoewel het bij sommige Zuid-Afrikaanse stammen gebruikelijk is dat een man er meerdere vrouwen en vriendinnen op nahoudt (als hij zich dat kan veroorloven!), weigeren steeds meer moderne Zuid-Afrikaanse vrouwen hun man met een ander te delen. Toch zijn er ook dames die juist op zoek zijn naar dit soort affaires om hun inkomen een beetje op te vijzelen, zegt Tshabalala. “Voor vrouwen is liefde alleen niet meer genoeg. Ze willen een kerel die hen en hun kinderen kan onderhouden.”

Psycholoog Mabandla denkt niet dat de zware economische tijden het gedrag van vermogende Zuid-Afrikanen op lange termijn zal veranderen. “Zodra ze er weer beter voorstaan, begint het bedriegen ook meteen weer.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s