Mandjiedans

Standaard

Wat doe je als je een impala gekocht hebt? Ik had het dier – de meest voorkomende antilopesoort in zuidelijk Afrika – in mijn enthousiasme op de kop getikt tijdens een veiling voor een goed doel en vroeg de organisator of er een bezoekregeling in zat op de wildboerderij waar het ronddartelde. De wat ouderwets opgemaakte jongedame die het dier aan de ’fundraiser’ had geschonken keek me verwonderd aan. Nee dus. „Mijn vader komt binnenkort een dagje naar Pretoria. Dan kan hij hem wel even voor je afschieten en villen.”

Inmiddels weet ik dat ik met 1500 rand (136 euro) ongeveer drie keer te veel voor het beest heb betaald – op echte wildveilingen verwisselen deze antilopes voor 50 euro van eigenaar. Niet voor niets staan impala’s op de savanne bekend als McDonald’s bokjes: er zijn er zóveel van dat luipaarden, cheeta’s en hyena’s de dieren als fastfood beschouwen. Bovendien doen de zwarte strepen op het achterwerk van de impala sterk denken aan de M van de populaire hamburgerketen.

De avond van de veiling was gedenkwaardig. Vrienden hadden ons uitgenodigd voor een zogenaamde ’mandjiedans’ in een dorpse uithoek van de stad. Het is een populair concept bij conservatieve Afrikaners: iedereen neemt zijn eigen eten mee (in een mandje), er is muziek en er kan gedanst worden. Een typische culturele ervaring, net als de rietdans van de Zoeloes en de slachtrituelen van de Masaï.

Inkomsten – entreegeld en de veilingopbrengst – gingen naar een crèche in het centrum van de stad. Wie zich aan tafel niet bewust is van de eeuwenlange apartheid die de Afrikaners heeft gescheiden van hun zwarte landgenoten, schrikt misschien van hun racistisch getinte gesprekken. Wie Europese
omgangsvormen gewend is, kijkt misschien op van hun vriendelijke en beleefde manieren. En de taal is nauw verwant aan oud-Nederlands: as ons goed luister verstaan ons baie as hulle praat.

Op de dansvloer is het uitkijken geblazen. Terwijl populaire krakers als ’Loslappie’, ’Lekker Lekker’ en de ’Smoorverlief Medley’ uit de luidsprekers schallen, dansen de Afrikaners de ’sokkie’ of ’langarm’,
een woest swingende dans voor twee die traditioneel op sokken wordt gedanst met de armen van beide partners uitgestrekt.

En mijn impala? Daar gaan we op traditioneel Afrikaner wijze ’biltong’ van maken, de lokaal zeer populaire reepjes gedroogd vlees.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s