‘Een slechte naam’

Standaard

Kroonprins Willem-Alexander laat een vakantievilla bouwen in Mozambique. Maar waarom mokken de lokale inwoners?

Vijf schooltjes, een kliniek, een marktplaats en een aanlegsteiger zijn er gebouwd in hun afgelegen oord van mul duinzand en mangrovebos. Ze mogen jarenlang meehelpen balken sjouwen en bospaden uithakken en krijgen daar tientallen euro’s maandloon voor. Er wordt zelfs een duur hek gebouwd om olifanten uit hun provisorische moestuintjes te weren.

Dus verwachtte ik niets dan lofzang tijdens mijn bezoek aan Machangulo, een schiereiland ten zuiden van de Mozambikaanse hoofdstad Maputo. Tot mijn verbijstering werd er vooral gemopperd op het Panorama-project dat vooruitgang en werkgelegenheid naar de landtong brengt. Het is de ‘landkwestie’ die ons dwarszit, zegt winkeleigenaar Filamon Chivambo. De lokale bevolking begrijpt niet dat ze niet meer zomaar hun huisjes kunnen verbouwen, winkeltjes kunnen beginnen of een nieuwe moestuin kunnen aanleggen. Maar de situatie is duidelijk: Panorama least het gebied eerlijk van de overheid.

Bovendien stemden de stamoudsten, blij gemaakt met nieuwe huisjes, drie jaar geleden al in met de bouw van de vakantievilla’s en het luxehotel aan het oostelijke zandstrand. Maar nu zegt men: het is onze geboortegrond, het is onze traditie. Wekenlang wordt er al vergaderd. Goedmoedige aannemers rijden honderden kilometers vierwielaangedreven bakkies door het mulle zand, van stamoudste naar stamoudste. Begrijpen deze arme stakkers dan niet dat de rijken der aarde, die Machangulo hebben uitverkoren voor toekomstige zon- en zeevakanties, het beste met hen voorhebben?

Het is vooral sneu voor kroonprins Willem-Alexander, de bekendste deelnemer aan het Panorama-project. Hij had toch duidelijk gezegd dat hij zijn zuurverdiende geld in een vakantieoptrekje in Mozambique steekt vanwege de rust, het natuurschoon én omdat zijn familie nu eenmaal graag de armen in Afrika helpt. En nu dit.

Intussen dwepen de inwoners van Machangulo natuurlijk wel met de komst van de koninklijke investeerder, die ze allemaal weleens de hand hebben geschud. “Zo’n vriendelijke man”, meent Filamon. “Hij heeft een feestje voor ons georganiseerd”, zegt Isaac. “Leuk om hem als buurman te hebben”, vindt Manuel.

Het is van tweeën één. Daarom een oproep aan alle Machangulo-inwoners: als jullie zo blij zijn met de komst van Willem-Alexander en die schooltjes en het werk, houd dan op met zeuren over de landkwestie. Het is beschamend voor de prins en geeft Machangulo, Mozambique, en heel Afrika een slechte naam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s