Pioniers genieten

Standaard

„De leefstijl is relaxed en het zonnetje schijnt hier bijna altijd.” Het is waarschijnlijk de slechtste dag voor een bezoek aan de training van Orlando Pirates in Johannesburg. De lucht is grijs en het regent, abnormaal weer voor de Zuid-Afrikaanse zomer. Sinds vorig seizoen zwaait oud-Ajacied Ruud Krol de scepter en dat gaat hem zo goed af dat zelfs na een reeks met slechts 3 punten uit zeven wedstrijden nauwelijks kritiek opsteekt. Ongekende vergevingsgezindheid van de doorgaans kritische aanhang van de ’zeerovers’.

„Zuid-Afrika is fantastisch”, zegt Krol. En niet zo onveilig als sommige Europese WK-gangers vrezen, vindt hij. Zelf is hij dol op uitstapjes, bijvoorbeeld naar het beroemde Krugerpark. „Ideaal voor voetbalfans die volgend jaar hun familie willen meenemen.” Het enige nadeel is dat Zuid-Afrika geen avondcultuur heeft, zegt Krol. „Ik houd van een lekker biertje op een terrasje. Dat kan hier wel, maar er zijn geen centrale pleinen met honderd pubs en restaurants.”

Foppe de Haan is begin deze maand met zijn vrouw in Kaapstad neergestreken. „Het bevalt me hier hartstikke goed. Er is veel veranderd in positieve zin. Mensen zijn ongelooflijk optimistisch, is mijn indruk.” De voormalige coach van Heerenveen en Jong Oranje is onder de indruk van de voorbereidingen op het WK. „In Nederland zien we alleen maar problemen, maar als je hier dan komt… Jeminee, wat een mooie stadions!”

In Zuid-Afrika maakt men zich, behalve over de organisatie, vooral druk over de povere prestaties van het nationale team Bafana Bafana. „Ik denk dat ze onder coach Joel Santana te defensief speelden, niet op zijn Zuid-Afrikaans. Het is de Braziliaanse speelstijl, maar daar moet je wel de juiste spelers voor hebben”, aldus Krol, die zelf ook kandidaat was voor de functie in Zuid-Afrika. „Maar ik geloof niet dat ze alles zullen verliezen tijdens het WK. De huidige coach Carlos Alberto Parreira heeft toch laten zien dat hij een organisatie neer kan zetten.”

„Tactisch zijn voetballers hier minder onderlegd”, zegt Krol. „De ontwikkeling komt pas heel laat op gang, rugby heeft hier een veel betere structuur. Voetballers van 25 of 26 jaar worden hier nog steeds als talent beschouwd. In Nederland moet iemand dan op zijn sterkst zijn.” De Haan omschrijft het niveau daarom als juniorenvoetbal: „Men vliegt in een enorme tempo heen en weer, maar het spel is nooit onder controle.”

Krol zegt te lang uit Europa weg te zijn om het niveau te vergelijken. De Haan is meer expliciet: „Een Zuid-Afrikaans topteam als Ajax Cape Town zou met moeite in de Nederlandse eredivisie kunnen blijven. Vergeleken met SC Heerenveen lopen we hier vijftien jaar achter.”

„Er lopen een paar heel goede spelers bij Ajax Cape Town”, zegt De Haan. „Twee komen er uit de townships en moeten nog echt leren om in het leven te staan.” Ook Krol vindt dat er mentaal nog wel wat te verbeteren valt. „Soms vindt men het genoeg, dan ontbreekt de ambitie. Als ze vijf goede wedstrijden gespeeld hebben, dan denken ze dat ze er al zijn.”

Na een indrukwekkende eindsprint eindigde Orlando Pirates vorig seizoen op doelsaldo als tweede, na een slechte periode staat het team van Krol nu vierde op 6 punten van koploper Supersport United en 4 punten van Ajax. „Ik moet eerlijk zeggen dat we in het verleden niet goed gespeeld hebben tegen Ajax”, aldus Krol. „We hebben een keer verloren in de competitie en een keer in de bekerfinale. Wij waren toen beter, maar we stonden na twintig minuten al met 2-0 achter.”

„Dit seizoen verloopt vreemd en de komende weken zijn cruciaal”, zegt Krol. „We spelen nu zeven wedstrijden in drie weken, omdat de competitie in februari afgelopen moet zijn vanwege het WK.” „Het is een bizarre competitie”, vindt ook De Haan. „Tijd om te sleutelen is er niet met twee wedstrijden per week en enorme reisafstanden. Er is bovendien geen competitie voor de jongens die niet in het veld staan, dus daar probeer ik nu extra trainingen voor te organiseren zodat ze klaar zijn als er iemand wegvalt.”

Volgens De Haan is er vrij veel invloed van het ‘echte’ Ajax te merken in Kaapstad, waar Maarten Stekelenburg jeugdcoach is. Voor Krol ligt dat anders. „De president is de eigenaar van de club en bepaalt de meeste zaken. Dat is af en toe wel vervelend.” Geruchten in de Zuid-Afrikaanse pers dat de clubmanager Floyd Mbele hem regelmatig wissels influistert, noemt Krol ’lulkoek’. „De opstelling maak ik, anders ben ik weg.”

De Haan, die eigenlijk gestopt was, gaat in februari met Ajax Cape Town bekijken of hij nog een jaar doorgaat. Krol wil zijn carrière vooral avontuurlijk houden. „Ik heb hier nog een jaar te gaan, maar dat zegt nooit zoveel. Er zijn nog wel een paar landen waar ik graag zou willen werken, Japan bijvoorbeeld. Ik zou ook nog wel eens terug willen naar Amerika om te coachen. Het is leuk om de verschillende culturen te kunnen opsnuiven.”

Of Krol ooit een Nederlandse club zal coachen, is maar de vraag. „Ik zeg nooit nooit. Maar ik ben in 1980 naar het buitenland vertrokken en dat bevalt. Ik ben teruggeweest, als assistent bij Ajax en Oranje, maar na vijf jaar was het wel weer genoeg. Het klimaat is belangrijk voor de stemming van de mensen om je heen. Ik houd ervan om ’s ochtends lekker mijn broodje te eten in het zonnetje.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s