Homo’s

Standaard

Drie jaar de bak in als je niet binnen 24 uur aan de politie komt verklappen dat je iemand verdenkt van homoseksualiteit. Levenslang brommen als je iemand van dezelfde sekse aanraakt met de bedoeling hem of haar tussen de lakens te krijgen. En als klap op de vuurpijl: de doodstraf als je als hiv-besmette homo of lesbienne aan een vrijpartij deelneemt.

Hoe bizar en onwerkelijk bovenstaande straffen ook mogen klinken, dit wetsvoorstel zal volgens waarnemers binnenkort haast ongewijzigd door het parlement van Oeganda worden aangenomen. President Yoweri Museveni, inmiddels 23 jaar aan de macht, heeft er geen problemen mee en houdt zich stil. Sommigen van zijn hoge regeringsfunctionarissen toonden zich zelfs ronduit enthousiast over de wet.

Westerse regeringen reageren met afschuw, maar laten de Oegandezen ondertussen rustig hun gang gaan. Museveni is vanaf vandaag nota bene voorzitter van de vergadering van regeringsleiders van de 52 landen die bij de Commonwealth horen – nazaten van het Britse koloniale rijk. Problemen hoeft hij niet te verwachten. In veel Afrikaanse en Caribische lidstaten is discriminatie van homoseksuelen immers doodnormaal. Leden als Canada en Groot-Brittannië zullen protesteren, maar daar blijft het dan ook bij tijdens de conferentie in
Trinidad en Tobago.

Homoseksualiteit is illegaal in veel Afrikaanse landen. In Mauritanië, Soedan en het noorden van Nigeria staat er zelfs de doodstraf op en in veel andere landen celstraf, hoewel het niet duidelijk is hoe vaak er daadwerkelijk mensen worden opgesloten vanwege hun seksuele geaardheid. „Als honden het niet doen, waarom zouden wij het dan moeten doen?” vroeg de Zimbabwaanse president Robert Mugabe zich ooit af – en hij oogstte veel bijval van Afrikaanse collega’s.

Oeganda heeft al strenge antihomowetten, maar het voorstel van parlementariër David Bahati doet er nu een schepje bovenop. Minister James Nsaba Buturo (Ethiek en Integriteit) zei de wet „met vreugde” tegemoet te zien, omdat de nieuwe regels „als voorbeeld zullen dienen in de wereld”. Afgelopen week werd er in New York tegen het Oegandese wetsvoorstel geprotesteerd, maar Bahati blijft onbewogen. „Het feit dat de moraal in Amerika en Europa onder vuur ligt van de aanhangers van het sluipende kwaad van homoseksualiteit, betekent niet dat wij hen moeten volgen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s