Vader Jacob

Standaard

Een extra nakomeling voor een traditioneel levende bejaarde Zoeloe die al zeker twintig kinderen heeft verwekt bij een onbekend aantal vrouwen is geen nieuws. Maar als het de president van Zuid-Afrika betreft, dan is het een zaak voor politieke partijen, kranten en – in dit geval – de nationale voetbalbond.

Jacob Zuma is de ophef over zijn privéleven wel gewend. Het 67-jarige staatshoofd trouwde vijf keer en heeft nu drie echtgenotes – één van de dames Zuma pleegde zelfmoord en hij scheidde van een ander. In 2007 sprak de rechter hem vrij van verkrachting nadat hij onbeschermde seks had gehad met een bevriende jongedame. Hij verklaarde onder de douche te zijn gestapt om hiv-besmetting te voorkomen.

Hij gaf destijds zijn fout schoorvoetend toe, maar is nu blijkbaar weer zonder voorzorgsmaatregelen de koffer ingedoken met een nieuwe verovering. De 39-jarige dame in kwestie is de dochter van de bekende Zuid-Afrikaanse voetbalbobo Irvin Khoza, één van de organisatoren van het naderende WK. Pa Khoza is naar verluidt ’not amused’ met de escapade, maar Zuma heeft volgens de lokale media inmiddels netjes ’inhlawulo’ betaald aan de familie in Soweto. Dat is de traditionele vergoeding die de mannelijke verwekker van een buitenechtelijk kind moet ophoesten.

Oppositiepartijen klaagden afgelopen weekeinde dat Zuma met zijn gedrag de campagne voor veilige seks om zeep helpt. Zuid-Afrika telt de meeste hiv- en aidspatiënten ter wereld en Zuma werd onlangs juist geprezen omdat hij brak met zijn voorganger Thabo Mbeki, die het verband tussen hiv en aids ontkende. „Zuid-Afrikia heeft nu een president die, door zowel zijn woorden als daden, vergelijkbare schade berokkent aan de strijd tegen hiv en aids – een gevecht op leven en dood voor miljoenen Zuid-Afrikanen”, aldus oppositieleider Helen Zille (Democratische Alliantie).

Zuma’s liefdesbaby is volgens de lokale Sunday Times op 8 oktober 2009 geboren. Vorige maand trouwde de president met zijn derde vrouw, Thobeka Mabhija. Zuma zei vorige week in het Zwitserse Davos dat polygamie onderdeel is van zijn cultuur en dat hij gelooft dat man en vrouw gelijk zijn. Hij voert vaak aan dat andere politici er minnaressen en affaires op na houden, terwijl hij openlijk voor zijn liefde uitkomt door meerdere keren te trouwen. Over de affaire met Khoza zwijgen Zuma’s woordvoerders echter in alle talen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s