Machtsvacuüm verlamt Nigeria

Standaard

De doodzieke president is in rook opgegaan, militairen maaien onschuldige burgers neer en de beruchte rebellen in de olierijke Nigerdelta dreigen hun aanslagen te hervatten. Het enige dat de eergisteren benoemde waarnemend president van Nigeria mee heeft, is zijn naam: Goodluck Jonathan.

De Nigeriaanse president Umaru Yar’Adua is heel erg ziek en ligt sinds eind november in een ziekenhuis in Saoedi-Arabië. Of hij is inmiddels dood. Of hij heeft hersenbeschadiging opgelopen en herkent niemand meer – geruchten genoeg. Eén ding is zeker: hij heeft zijn bevoegdheden nooit officieel overgedragen en dat machtsvacuüm heeft zijn land in chaos gestort.

Tegenstanders vonden de Nigeriaanse president altijd al een slome duikelaar, wiens hervormingen veel te traag verliepen. Maar alles ging de afgelopen jaren wel degelijk een beetje beter onder Yar’Adua, die zich openbaarde als kalmerende vaderfiguur in de woelige nationale politiek. De stuitende corruptie en vriendjespolitiek werden aangepakt, moslims en christenen sloegen elkaar minder vaak de hersens in en zelfs de ’olierebellen’ legden hun wapens neer in ruil voor amnestie en een beroepsopleiding.

Stabiliteit Na wekenlang gekibbel is deze week eindelijk vicepresident Goodluck Jonathan tot waarnemend staatshoofd benoemd door het parlement – iets wat volgens de grondwet overigens helemaal niet kan zonder toestemming van Yar’Adua. Toch komt de benoeming van Jonathan als een opluchting voor het bedrijfsleven én de gewone Nigerianen die snakken naar stabiliteit. Volgens schrijver Wole Soyinka hadden sommigen in de regeringspartij baat bij de chaos. „Op die manier konden zij doorgaan met plunderen en het creëren van hun eigen koninkrijkjes”, aldus de Nobelprijslaureaat tegen CNN.

Nigeria heeft de meeste inwoners en één van de grootste economieën in Afrika, maar kent een verleden van onderdrukking (door het Britse koloniale rijk), een militaire dictatuur en een ongekende wirwar van corruptie en bureaucratie. Tijdens de afwezigheid van Yar’Adua kwamen de naarste trekjes van het West-Afrikaanse land weer naar boven. Zo vielen er honderden doden bij gevechten tussen moslims en christenen in het centraal
gelegen Jos, waarbij politie en leger (weer) talloze onschuldige burgers zouden hebben vermoord, vooral moslims. Ook kondigden de MEND-rebellen plannen aan om hun aanvallen op oliebedrijven te hervatten.

Jonathan vroeg deze week in een toespraak tot het volk om een gebed voor de president. Hij dankte het leger – dat geregeld van coupplannen wordt verdacht – voor de ’loyaliteit en toewijding tijdens deze veeleisende periode’. De zuidelijke, christelijke Jonathan zal moeten laveren tussen gevoeligheden en de belangen van talloze stammen, religies en regio’s. Het is bijvoorbeeld het beleid van de regeringspartij om het presidentschap afwisselend te laten uitvoeren door een christen uit het zuiden en een moslim uit het noorden, zoals Yar’Adua.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s