Hulpindustrie

Standaard

Het is moeilijk om een plaats ter wereld te vinden waar zoveel professionele wereldverbeteraars wonen als in Nairobi. De Oost-Afrikaanse metropolis is niet alleen de hoofdstad van Kenia, maar ook van de hulpindustrie. De overzeese werknemers wonen in grote huizen in zwaar beveiligde wijken. De zon schijnt er zowat altijd, er zijn goed gevulde supermarkten en de kinderen gaan naar dure internationale scholen. De salarissen zijn er hoger dan thuis, ter compensatie van de heimwee en de gevaren van de exotische locatie. En de managers gaan in limousines naar hun werk – echt waar!

Dat laatste weten we dankzij UP (Urban Perspective), een nieuw tijdschrift voor hip Nairobi – een handjevol rijke Kenianen en buitenlandse ‘expats’. De advertenties voor luxe hotels en onbetaalbare horloges spreken boekdelen over de doelgroep. De eerste advertentie die we in UP tegenkomen, is voor het bedrijf Limousine Transfers, dat passagiers tegen een passende beloning door de dagelijkse verkeerschaos loodst. “Het is grappig hoe de gekmakende verkeersopstoppingen in de stad totaal aan je voorbijgaan,” zegt een tevreden klant in de advertentie. De naam van de klant: Dr. Farouk Ali, een hoge communicatiepief van de Verenigde Naties in Nairobi (UNON).

Het is leuk, de wereld verbeteren, maar een beetje comfort is ook wel lekker. Zo rijdt UNON-baas Achim Steiner (net als deze correspondent) in een brandstof slurpende, vielwielaangedreven truck. Alsjeblieft, gun Steiner, Ali en hun collega’s een comfortabele rit, want voor de rest is het sinds 1 januari 2010 sappelen voor hen…

Tot afgrijzen van het VN-corps in Nairobi heeft het hoofdkantoor in New York namelijk besloten dat Nairobi de laatste jaren veiliger en leefbaarder is geworden. Dat klinkt als goed nieuws, maar dat is het niet. Door de stad van categorie C naar categorie B te verplaatsen, lopen VN-medewerkers jaarlijks 3500 tot 5500 dollar ‘gevarengeld’ mis. Ook mogen ze nog maar één keer per twee jaar met betaald verlof naar hun thuisland, in plaats van jaarlijks.

Steiner heeft de beslissing volgens Keniaanse kranten nog tegen proberen te houden, maar New York was onvermurwbaar. De Keniaanse ambassadeur bij de VN, Zachary Muburi-Muita, reageerde wel opgetogen. Hij zei zelfs dat de regering niet zou rusten totdat de categorie A status (die Nairobi vóór 1994 had) weer terug is. Hoog tijd voor Steiner en consorten om een paar sollicitatiebrieven de deur uit te doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s