Kolos

Standaard

Dakar is in de greep van een vreemde mengeling van trots en afschuw. Om te vieren dat Senegal een halve eeuw onafhankelijk is van Frankrijk heeft president Abdoulaye Wade een 49 meter hoog bronzen standbeeld laten optrekken in een buitenwijk van de hoofdstad. De kritiek is niet mals. Tegenstanders vinden de kolos onpraktisch, pompeus, Stalinistisch, on-Afrikaans en bovenal immense geldverspilling in een land waar stromend water en elektriciteit luxe zijn. De meeste inwoners van Dakar moeten daarom weinig hebben van het bourwerk op de heuvel. Toch glimt er iets van trots in de ogen van diezelfde Senegalezen als er naar het Afrikaanse Renaisance Monument wordt gevraagd. Het is wel hoger dan het Vrijheidsbeeld, zeggen ze dan.

Het gigantische monument beeldt een gespierde man uit die uit een vulkaan te voorschijn komt met een kind op zijn ene arm, terwijl hij met zijn andere arm een schaars geklede dame ondersteunt. Omdat de dame er nogal onkuis bijloopt, heeft een lokale geestelijke in het overwegend islamitischer land inmiddels een fatwa tegen het beeld uitgesproken. Anderen klagen dat de figuur niet op een Afrikaan lijkt, dat de stijl aan de voormalige Sovjetunie doet denken en dat er maar zes mensen tegelijk in de lift kunnen. En van het entreegeld gaat ook nog eens 35 procent naar de 83-jarige president Wade zelf, omdat hij geholpen zou hebben bij het bedenken van het monument.

Rapper Akon en de Amerikaanse dominee Jesse Jackson waren vorige week van de partij bij de onthulling, maar ook de omstreden Zimbabwaanse president Robert Mugabe was één van de eregasten. Bedenk daarbij dat het standbeeld is gebouwd door een Noord-Koreaans bedrijf – blijkbaar was het werk te ingewikkeld de vele Senegaleze werklozen – en de nare smaak in de mond neemt alleen maar toe.

Ooit was Wade een toonbeeld van democratie in West-Afrika, maar nu hij op bejaarde leeftijd nog een keer herkozen wil worden krabben steeds meer van zijn landgenoten zich achter de oren. Welke leider spendeert immers ruim 20 miljoen euro aan een megalomaan standbeeld? Als de Senegalezen er niet in slagen de ‘koning van de kolos’ in 2012 weg te stemmen, dreigen er ‘Afrikaanse toestanden’ in het stabiele Segenal. En dan kan het snel gedaan zijn met de lokale trots.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s